Newsroom

Newsroom

Ζωικός Κανιβαλισμός

Ο Κανιβαλισμός- η επίθεση και βρώση δηλαδή ενός οργανισμού από άλλους του είδους του- δεν αποτελεί κάτι άγνωστο για το…

polarbear

Ο Κανιβαλισμός- η επίθεση και βρώση δηλαδή ενός οργανισμού από άλλους του είδους του- δεν αποτελεί κάτι άγνωστο για το ζωικό βασίλειο. Τα ζώα που εμφανίζουν τάσεις κανιβαλισμού, παρατίθενται στη συνέχεια.

Καρχαρίας-τίγρης

Από τα πλέον αιμοδιψή παραδείγματα είναι ο καρχαρίας-τίγρης, του οποίου τα έμβρυα τρώνε τα αδέρφια τους ενώ αυτά είναι ακόμη αγέννητα! Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια πιθανή εξήγηση αυτού του φαινομένου είναι η προσπάθεια να ενδυναμωθούν μονάχα δύο μικροί καρχαρίες, προκειμένου, τα άλλα αρπακτικά της θάλασσας, να δυσκολευτούν να τα σκοτώσουν μετά τη γέννησή τους. Υπάρχουν εντούτοις νέες μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι οι δύο τελικοί νικητές μάλλον «συνεργάζονται». Αυτό συμβαίνει διότι μάλλον η μητέρα τους μπορεί να συλλάβει παιδιά και από άλλους καρχαρίες. Κατά συνέπεια, τα νεογέννητα τα οποία βγαίνουν νικητές από την ενδομήτρια μάχη, είναι αδέρφια από τον ίδιο πατέρα. Το συμπέρασμα είναι ότι τα υπόλοιπα ετεροθαλή αδέλφια μάλλον καταλήγουν να γίνουν «οικογενειακό» γεύμα.

Πολικές αρκούδες

Αν και αυτό το φαινόμενο είναι σχετικά σπάνιο, οι πολικές αρκούδες έχουν θεαθεί να τρώνε τα παιδιά τους. Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν πως το λιώσιμο των πάγων εμποδίζει τις αρκούδες από το κυνήγι φαγητού (φώκιες) και άρα αποτελεί την αιτία για τον κανιβαλισμό τους. Ωστόσο, υπάρχει και η περίπτωση μιας πολικής αρκούδας- το 2008 στο ζωολογικό κήπο της Νυρεμβέργης- η οποία παρατηρήθηκε να σκοτώνει και να τρώει ένα από τα παιδιά της.

Αράχνες

Οι θηλυκές αράχνες (από έναν μεγάλο αριθμό ειδών), σκοτώνουν και τρώνε τα –μικρότερα- αρσενικά μετά το ζευγάρωμα. Πολλές εξηγήσεις έχουν δοθεί, όπως π.χ. η βελτίωση του είδους, ο ανταγωνισμός και τα εσωτερικά σχέδια σεξουαλικής επιλογής. Η ερμηνεία όμως που φαντάζει ως η πλέον πιθανή, είναι ότι οι μητέρες αράχνες λιμοκτονούν και τα μικρόσωμα αρσενικά είναι το πλησιέστερη διαθέσιμη τροφή!

Χάμστερς

Δε συνιστά σπάνιο φαινόμενο η κατανάλωση του νεογέννητου από τη μαμά του. Σύμφωνα με κάποιες απόψεις, πιθανή αιτία είναι η ανάγκη για περισσότερη πρωτεΐνη καθώς η μητέρα θηλάζει. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι ότι η ανθρώπινη μυρωδιά που μένει πάνω στα μικρά μπερδεύει τη μητέρα και την κάνει να τα θεωρεί ως τροφή. Προκειμένου, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων χάμστερς, να αποφύγουν ένα τέτοιο φρικιαστικό συμβάν θα πρέπει να τα ταΐζουν καλά και να μην αγγίζουν τα νεογέννητα με γυμνά χέρια.

Παρασιτικές σφήκες

Το είδος σφήκας Copidosomafloridanum, για να αναπαραχθεί, ψάχνει μια ανυποψίαστη κάμπια. Την παραλύει με το κεντρί της και τοποθετεί ένα αρσενικό και ένα θηλυκό αυγό μέσα στο ζωντανό σώμα της. Από τη στιγμή που θα μπουν, τα αυγά ξεκινούν να πολλαπλασιάζονται, ώσπου η κάμπια γεμίζει από προνύμφες. Περίπου 50 από τα θηλυκά που γεννιούνται έχουν τεράστια σαγόνια και τους λείπουν τα γεννητικά όργανα. Ο μοναδικός σκοπός της ύπαρξής τους είναι να φάνε όσο περισσότερους αδερφούς τους μπορούν, μιας και ελάχιστα αρσενικά απαιτούνται για να γονιμοποιήσουν τις αδερφές τους!

Κοτόπουλα

Οι κότες κάποιες φορές τρώνε τα ίδια τους τα αυγά, ειδικά στην περίπτωση που υποφέρουν από έλλειψη ασβεστίου.

Σαλαμάνδρα-τίγρης

Οι προνύμφες αυτού του αμφιβίου είναι δύο ειδών: Η μικρότερη ποικιλία τρώει υδρόβια ασπόνδυλα, ενώ οι μεγαλύτερες οι επονομαζόμενες “κανιβαλικές προνύμφες” τρώνε, τα μη-κανιβαλικά αδέρφια τους. Μια επιστημονική άποψη είναι ότι αυτό οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, ειδικά σε περιοχές όπου ο πληθυσμός σαλαμάνδρας είναι αυξημένος. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι η μείωση του πληθυσμού μειώνει και τον ανταγωνισμό για την εύρεση τροφής.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…