O Βενιζέλος τώρα προστάτης και των μεταλλαγμένων

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν σταματά να μας ξαφνιάζει. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι ό, τι…

venizelos 16

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν σταματά να μας ξαφνιάζει. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι ό, τι άλλο στο οποίο μπορεί να έχει αυτοαναγορευτεί, φρόντισε να μη συνυπογράψει την επιστολή 12 ευρωπαίων υπουργών, με την οποία καλούν τον Επίτροπο Υγείας Μποργκ να αποσύρει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι 12 υπουργοί (της Αυστρίας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Γαλλίας, Ουγγαρίας, Ιταλίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Λουξεμβούργου, Πολωνίας, Σλοβενίας και Μάλτας), τονίζουν τις νομικές, πολιτικές και επιστημονικές ανησυχίες τους γύρω από την έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού, ενώ επαναλαμβάνουν και την έντονη αντίθεση σημαντικής πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών σε αυτή. Ο κ. Βενιζέλος, ωστόσο, μαζί με άλλους έξι υπουργούς βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, γι’ αυτό και δεν υπόγραψε την επιστολή, όπως είχε απορρίψει σχετική πρόταση στην ψηφοφορία της 11ης Φεβρουαρίου, που διεξήχθη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Κι όλα αυτά μολονότι η θέση της χώρας μας ήταν διαχρονικά κατά των μεταλλαγμένων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη Βιώσιμη Γεωργία, δήλωσε πως ήταν η δεύτερη ευκαιρία που έχασε ο κ. Βενιζέλος να κλείσει την πόρτα της Ευρώπης στα μεταλλαγμένα μέσα σε λίγες ημέρες. «Ήδη, αν και είχε καταψηφίσει την πρόταση στη σχετική ψηφοφορία της 11ης Φεβρουαρίου, δεν ζήτησε την απόσυρση της πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ιδιότητά του ως προεδρεύοντος του Συμβουλίου. Έτσι έχασε μία ουσιαστική πρώτη ευκαιρία να ηγηθεί μίας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που τελικά λαμβάνουν άλλοι ερήμην του. Η αδράνεια του κ. Βενιζέλου να αναλάβει πρωτοβουλίες για την απόρριψη του μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ευρώπη προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά. Η Ελλάδα στο παρελθόν, εκτός από τη σταθερά αρνητική θέση της στην απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών, έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Περιμένουμε ο κ. Βενιζέλος να ανταποκριθεί στη βούληση της πλειονότητας των Ελλήνων καταναλωτών που δεν θέλουν τα μεταλλαγμένα στο πιάτο τους», υπογραμμίζει η κα Δανάλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ίδιο μήκος κύματος με τη Greenpeace κινούνται κι άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες καυτηρίασαν τη στάση του έλληνα προεδρεύοντος υπουργού ως απόλυτα αρνητική στην υπόθεση αυτή. Στελέχη τους έκαναν λόγο, μάλιστα, για πρωτοφανή και περίεργη αδράνεια του κ. Βενιζέλου να αναλάβει πρωτοβουλία, εκφράζοντας τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των Ευρωπαίων πολιτών και των οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από την καταψήφιση της πρότασης για έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507 από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

 

 

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους