Συγγνώμη από το Λιμενικό για τις χαμένες ζωές στο Φαρμακονήσι

Δημήτρης Μπαντιάς

farmakonisi 2 0

Ο αρχηγός του λιμενικού σώματος, Δημήτρης Μπαντιάς, ζήτησε συγγνώμη ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις χαμένες ζωές στο Φαρμακονήσι. Νωρίτερα, ο Υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτισιώτης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και κομμάτι των ΜΜΕ ότι έστησε λαϊκά δικαστήρια και παραπληροφόρηση, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε ξανά το θέμα της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης σε σχέση με το μεταναστευτικό και τις άτυπες επαναπροωθήσεις. Τις τελευταίες μέρες, όλοι οι αρμόδιοι φορείς έχουν ζητήσει έρευνα για τις συνθήκες και τους υπεύθυνους της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι, ενώ νέες έρευνες φέρνουν στο φως της δημοσιότητας σοκαριστικά στοιχεία για τον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στη θάλασσα. 

“Σαν αρχηγός του Λιμενικού Σώματος θα αναλάβω την ευθύνη μου. Θα ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Ζητάμε συγγνώμη. Εγώ σαν αρχηγός του Λιμενικού. Και από τις οικογένειες των θυμάτων και από όλους εσάς, τον κύριο υπουργό, την κυβέρνηση, όλους τους Έλληνες, που σας φέραμε σε αυτή τη θέση. Προσπαθήσαμε, αλλά κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε”, είναι η καταληκτική δήλωση του αντιναύαρχου αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρη Μπαντιά, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, στην οποία συζητήθηκε σήμερα το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. 

Νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι έστειλε επιστολή στον Ευρωπαίο επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Niels Muiznieks, στην οποία γίνεται λόγος για το δόγμα “καμία ζωή χαμένη στη θάλασσα” και για τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών. 

“Είδα και άκουσα, το τελευταίο διάστημα, πάρα πολλά. Διάβασα μεγαλόσχημους τίτλους σε εφημερίδες, που μιλούσαν για συγκάλυψη εγκλήματος. Άρθρα για υγρούς τάφους στο Αιγαίο και δημοσιεύματα με απάνθρωπες κριτικές και ρατσιστικά παραληρήματα, τόσο εμού όσο και του Λιμενικού Σώματος απέναντι στους μετανάστες. Είδα μακάβριες γελοιογραφίες και σκίτσα να αποτυπώνουν χαιρέκακα το συμβάν. Ανακάλυψα ακόμη και επιχείρηση προπαγανδισμού του γεγονότος, ακόμη διαρροή ψεύτικων φωτογραφιών δυστυχισμένων ανθρώπων που όμως βρέθηκαν σε άλλο χρόνο και τόπο, να παρουσιάζονται ως άνθρωποι της συγκεκριμένης τραγωδίας”,  ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης και μίλησε για “πολιτικά πρόσωπα που έστησαν τις τελευταίες ημέρες λαϊκά δικαστήρια, φθάνοντας στο έσχατο σημείο να μιλούν για δολοφονική απόπειρα των παιδιών του Λιμενικού, όπως μάλιστα συνέβη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ”.

Σχολιάζοντας την ενημέρωση από τον υπουργό και την ηγεσία του Λιμενικού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, είπε ότι το κόμμα του τιμά τους Λιμενικούς, αλλά δεν αποτελεί έντιμη πολιτική στάση από την πλευρά της κυβέρνησης να ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί επαρκείς τους άνδρες του Λιμενικού. Ταυτόχρονα, αναρωτήθηκε αν υπάρχει άτυπη κατεύθυνση κυβερνητικής πολιτικής και πολιτική άτυπων επαναπροωθήσεων. 

“Το Λιμενικό Σώμα βοηθά τα νησιά και σώζει καθημερινά ζωές”, ανέφερε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τσαμπίκα Ιατρίδου. 

Στη “σκληρή κατασταλτική πολιτική της ΕΕ ενάντια στους μετανάστες, που καθημερινά κοστίζει ανθρώπινες ζωές”, στάθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, και χαρακτήρισε την πολιτική επαναπροωθήσεων “εγκληματική”.

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Θεσσαλία

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Ο μετεωρολόγος του ALPHA, Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποίησε για πολύ δύσκολες συνθήκες τη Παρασκευή και το…

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

ΓΑΓ

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία…

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

InCollage 20240418 171302478

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

«Όποιος έχει την ευθύνη για τον θάνατο τόσων ανθρώπων αλλά και για την πλήρη αλλοίωση…