Newsroom

Newsroom

10 λεπτά στο πακέτο… θα πληρώνουν οι καπνιστές

«Καπέλο» 10 λεπτών στη λιανική τιμή των τσιγάρων φέρνει η τροπολογία που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή για αύξηση…

tsigara

«Καπέλο» 10 λεπτών στη λιανική τιμή των τσιγάρων φέρνει η τροπολογία που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή για αύξηση του φόρου στον καπνό και στα τσιγάρα.Επισημαίνεται ότι μετά από παρέμβαση Στουρνάρα αποσύρθηκε η σχετική τροπολογία που είχε κατατεθεί χθες στη Βουλή και η οποία θα κατατεθεί τελικά τη Δευτέρα προκειμένου η αύξηση στο καπνό να ισχύσει και για τα πούρα που εξαιρούνταν με βάση την αρχική τροπολογία.
Πλέον, γίνεται πράξη η αντικατάσταση του μέτρου της επιβολής εισιτηρίου 25 ευρώ στα νοσοκομεία με την αύξηση κατά 5 λεπτά του τέλους στα τσιγάρα, ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τελική επιβάρυνση θα είναι διπλάσια για τους Ελληνες καπνιστές.
Οπως αναφέρουν στο «Εθνος» στελέχη της αγοράς, η αύξηση των 5 λεπτών στον φόρο των τσιγάρων συνεπάγεται αύξηση όχι μικρότερη των 10 λεπτών στη λιανική τιμή, εξαιτίας της πολυπλοκότητας του συστήματος φορολόγησης.Στο παρελθόν, ορισμένες καπνοβιομηχανίες επέλεγαν να απορροφήσουν την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται σήμερα απίθανο, ειδικά για τα φθηνότερα τσιγάρα, όπου το μεικτό περιθώριο κέρδους είναι ελάχιστο, αν όχι ανύπαρκτο.
Η τροπολογία ορίζει ότι αυξάνεται το ποσό του πάγιου φόρου των τσιγάρων από τα 80 στα 82,50 ευρώ ανά φορολογική μονάδα τσιγάρων (1.000 τεμάχια) και αντιστοίχως το ελάχιστο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 115 στα 117,5 ευρώ, επίσης ανά φορολογική μονάδα.
Επιπλέον αυξάνεται ο συντελεστής του ΕΦΚ που επιβάλλεται στον λεπτοκομμένο καπνό για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων (στριφτά) και στα άλλα καπνά για κάπνισμα από τα 153 στα 155,5 ευρώ ανά χιλιόγραμμο βάρους.
Οπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση, «από τον συνδυασμό των ρυθμίσεων εκτιμάται ότι δεν θα προκύψει απώλεια εσόδων, καθόσον η απώλεια περίπου 45 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ από την κατάργηση του ποσού των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε νοσοκομεία του ΕΣΥ αναμένεται να υπερκαλυφθεί από την αύξηση του ΕΦΚ των βιομηχανοποιημένων καπνών κατά 48 εκ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης του 2013».
Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι πέντε λεπτά επιπλέον φόρος μπορεί να ακούγεται μικρή αύξηση, αλλά δεν είναι. Η συνολική φορολόγηση θα φτάσει στο 90% της λιανικής τιμής του πακέτου. Θα απομένει ουσιαστικά ένα 10% (3-4 λεπτά δηλαδή) για όλη τη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα: βιομηχανία, χονδρέμπορο και περιπτερά. Αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στον κλάδο (στην καλλιέργεια καπνού, σε περίπτερα και ψιλικά και στη βιομηχανία).
Το νέο καπέλο στις τιμές των τσιγάρων εντείνει τους φόβους για επιπλέον αύξηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού που ήδη λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ενα στα πέντε τσιγάρα που καταναλώνονται πλέον στη χώρα μας διακινείται παράνομα.
Η κυβέρνηση μπορεί να εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει σε ετήσια βάση 48 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι ετήσιες απώλειες εσόδων για το κράτος από ΕΦΚ και ΦΠΑ ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Νικήτας Θεοφιλόπουλος
Φόροι το 90% της τιμής
«Το υψηλότερο ποσοστό φόρων στα τσιγάρα σε όλη την Ευρώπη έχει πλέον η Ελλάδα», επισημαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Νικήτας Θεοφιλόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα αύξηση της φορολογίας.
«Αποτελεί την έβδομη αλλαγή φόρων στα καπνικά από το 2010, με τη συνολική φορολόγηση να αγγίζει πλέον το 90% της λιανικής τιμής του πακέτου των τσιγάρων. Δεν γνωρίζω να υπάρχει άλλο προϊόν που να φορολογείται κατά 90% και να μένει ένα 10% για τη βιομηχανία, το χονδρεμπόριο και τα περίπτερα/ψιλικά. Η βιωσιμότητα όλου του κλάδου είναι πλέον σε κίνδυνο», υπογραμμίζει με έμφαση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, εκτιμώντας ότι η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καπνού, με τους διαφυγόντες φόρους να ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ το 2013, ποσό πολλαπλάσιο των 40 εκατ. ευρώ που ήταν το ζητούμενο.
Η βασική μάλιστα διαπίστωση πρόσφατης μελέτης, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ για το παράνομο εμπόριο καπνού αναφορικά με την αξιολόγηση του υφιστάμενου πλαισίου φορολόγησης των καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα, ήταν ότι η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα σε σύγκριση με την ΕΕ-28 είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλες τις κατηγορίες καπνικών προϊόντων.
Καπνιστές …φόρων
Πέντε λεπτά επιπλέον φόρος μπορεί να ακούγεται μικρή αύξηση, αλλά δεν είναι. Η συνολική φορολόγηση θα φτάσει στο 90% της λιανικής τιμής του πακέτου. Θα απομένει ουσιαστικά ένα 10% (3-4 λεπτά δηλαδή) για όλη τη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα: βιομηχανία, χονδρέμπορο και περιπτερά
Κώστας Νάνος – ΕΘΝΟΣ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…