Newsroom

Newsroom

Σήμερα στις 12μμ, η ψηφοφορία για το φόρο ακινήτων – Μέτρα χωρίς τέλος

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι,θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων…

voyli 2

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι,θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας έχει ζητήσει η ΔΗΜΑΡ για το άρθρο 7 και ο ΣΥΡΙΖΑ για άρθρα 1, 2, 3, 4, 7, 31, 38 και 54.

-Αντιδράσεις χθες στη Βουλή, για τα μάτια του κόσμου,απο τους Βουλευτές του Πασοκ και τις Νέας Δημοκρατίας που μας έβαλαν στο ΔΝΤ ψηφίζοντας μνημόνια και δανειακές συμβάσεις 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δέχθηκε πυρά από βουλευτές της ΝΔ που δήλωσαν όμως ότι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Παρά το γεγονός ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο προβλέπουν ότι δεν θα έχουν απώλειες στις ψηφοφορίες, εντούτοις υπάρχει προβληματισμός από τα πυρά των βουλευτών.

Ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που εκτιμάται ότι θα βρεθεί εκτός γραμμής είναι ο Βύρων Πολύδωρας που έχει καταφερθεί ανοικτά κατά του νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων. «Στην Ευρώπη δεν υπάρχει φόρος ακινησίας (αυτό που λένε “φόρος κατοχής”), αλλά φόρος χωρών τελουσών υπό κατοχήν» είπε το πρωί στη Βουλή.

Ο Πρ. Παυλόπουλος αποδόμησε τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου για τη φορολογία ακινήτων, μιλώντας ευθέως για αντισυνταγματικότητα, αλλά και η αναφορά του περί «έμμεσης δήμευσης» της περιουσίας των πολιτών.

Αλλά και ο βουλευτής της περιφέρειας Αττικής, ο Γ.Βλάχος έσπευσε να απαντήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στην επιχειρηματολογία του πρωθυπουργικού συμβούλου, Χρ.Λαζαρίδη, λέγοντας ότι «η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται με το πέρυσι αλλά με τα προηγούμενα χρόνια», υπενθυμίζοντας ότι έχει επιβληθεί έκτακτη φορολόγηση («χαράτσι»).

Ο Αργύρης Ντινόπουλος είπε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο παρά τις έντονες αντιδράσεις στην εκλογική βάση της ΝΔ ενώ απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών που ήταν παρών του είπε «ρίξτε μια ματιά στην ιστορία των σχέσεων του ιδρυτή της παράταξής μας του Κ. Καραμανλή με τους ισχυρούς του χρήματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής της ΝΔ, Ηλ.Βλαχογιάννης τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος στην πορεία ασχέτως εάν θα τον ψηφίσουν αύριο οι βουλευτές του κόμματός του. Αναρωτήθηκε δε εάν πιστεύει το οικονομικό επιτελείο ότι θα εισπράξει τίποτα από το μέτρο αυτό που το μόνο που επιφέρει είναι «πολιτικό κόστος».

Ο Νικήτας Κακλαμάνης που έχει πολλές φορές ασκήσει κριτική στον κ. Στουρνάρα τον χαρακτήρισε σοσιαλδημοκράτικο και όχι λαϊκό δεξιό. Υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης ότι θα τον περιμένει τον Μάρτιο για να δει εάν η πολιτική του θα έχει επιτύχει οπότε και θα πει ότι έκανε λάθος, ή εάν θα αποτύχει οπότε θα πρέπει ο υπουργός να απολογηθεί από την στιγμή που οι βουλευτές ψηφίζουν τα μέτρα που τους φέρνει.

Κατά την πρωινή σημερινή συνεδρίαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της πλειοψηφίας ότι αντίστοιχους φόρους έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας πως στη Γαλλία και τη Γερμανία δεν φορολογείται η κατοχή ακινήτου, αλλά το εισόδημα που παράγεται απ’ αυτό.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ «στοιχείο ολοκλήρωσης της χώρας. μετά από μια μακρά περίοδο καθυστέρησης». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του κ. Κουκουλόπουλου στη ΔΗΜΑΡ, για την οποία ισχυρίστηκε πως «στη συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων είχαμε και προτάσεις που έλεγαν να εισπράξουμε 1 δισ. ευρώ από τους αγρότες για να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό». 

«Πες το επιτέλους», επενέβη ο Χρύσανθος Λαζαρίδης (ΝΔ).
«Επιτέλους! Κάποιοι να έχουν το θάρρος να λένε και από το βήμα της Βουλής αυτά που έλεγαν επί μήνες στις συσκέψεις μεταξύ μας», επανήλθε ο Π.Κουκουλόπουλος, προσθέτοντας: «Φυσικά, εμείς αντιδράσαμε, με επικεφαλής τον πρόεδρό μας Ευάγγελο Βενιζέλο, και είπαμε πως δεν θα δεχόμασταν επ’ ουδενί 4,2 δισ. ευρώ βεβαίωση. Και επειδή φθάσαμε σε πλεονάσματα, δέχθηκε η τρόικα το αίτημα υπό την πίεση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ».

«Με έκπληξη άκουσα τον κ. Κουκουλόπουλο να προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα», αποκρίθηκε αργότερα ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης. «Η ΔΗΜΑΡ είχε κάνει συγκεκριμένη πρόταση για τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων, με έσοδα 500 εκατ. ευρώ από αγροτικά και μη αγροτικά ακίνητα. Για τη φορολόγηση των αγροτικών προτείναμε διαφορετική κλίμακα, και αφορολόγητο για όλα τα αγροτεμάχια κάτω των 15 στρεμμάτων, ή αξίας από 20.000 έως 30.000 ευρώ», διευκρίνισε ο κ. Τσούκαλης.

Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο νομοσχέδιο απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, υπενθυμίζοντας τις προβλέψεις του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς αναφέρθηκε εκ νέου στην κατηγορία εκείνη των φορολογουμένων, οι οποίοι αγόρασαν με δάνειο κάποιο ακίνητο, αλλά έχασαν την κυριότητά του, λόγω χρεών προς την τράπεζα. «Να τα χρεωθεί η τράπεζα αυτά. Δεν το βάζετε», σχολίασε ο κ. Μαριάς, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Καπερνάρος στηλίτευσε και σήμερα τη διάταξη που δίνει το δικαίωμα στη φορολογική διοίκηση να προβαίνει σε συντηρητικές κατασχέσεις, χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση και χωρίς να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος. in.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…