Newsroom

Newsroom

Μνημονιακά Χριστούγεννα και στη Κύπρο

Χρήσιμα στοιχεία για τις τάσεις που καταγράφει φέτος η αγορά ενόψει των γιορτών απορρέουν από έρευνα της εταιρείας Pulse, η…

kypros mnimonio

Χρήσιμα στοιχεία για τις τάσεις που καταγράφει φέτος η αγορά ενόψει των γιορτών απορρέουν από έρευνα της εταιρείας Pulse, η οποία παρουσιάζει πώς η οικονομική κρίση επηρεάζει τους Κυπρίους. Πιο ειδικά, στην έρευνα που έγινε από τις 12 έως τις 17 Νοεμβρίου, σε άτομα άνω των 18 ετών απ’ όλη την Κύπρο, καταγράφονται οι τάσεις, οι διαθέσεις και οι δυνατότητες -πλέον- των Κυπρίων σε σχέση με την αγορά και τις δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν κατά την εορταστική περίοδο.
Από την έρευνα της Pulse καταδεικνύεται πως οι περισσότεροι Κύπριοι θα βρεθούν με φίλους ή συγγενείς κατά τις ημέρες των εορτών (σε ποσοστό 87%), ενώ οι μισοί θα διοργανώσουν κάποιο πάρτι στο σπίτι τους. Παράλληλα, το 77% των Κυπρίων στόλισε χριστουγεννιάτικο δέντρο, την ώρα που μόλις ένας στους τρεις αποφάσισε να πάει σε κάποιο πάρτι (34%). Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 5% θα πάει ταξίδι κατά τις μέρες των εορτών, ποσοστό πάντως που καταγράφει αύξηση 2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Εξάλλου, το 78% θα έχουν στο τραπέζι τους χριστουγεννιάτικα γλυκά, είτε φτιαγμένα στο σπίτι είτε αγορασμένα από μαγαζί.

Οι μισοί Κύπριοι θα ανταλλάξουν δώρα (σε ποσοστό 56%). Στην ίδια έρευνα οι καταναλωτές ερωτώνται και για τη φύση των αγορών τους και πρώτα στις επιλογές, με ποσοστό 32%, κατατάσσονται είδη ένδυσης και υπόδησης. Παράλληλα, το 31% του κοινού θα αγοράσει παιχνίδια, ενώ το 26% θα δώσει ως δώρο σε κάποιον αγαπημένο χρήματα. Τα βιβλία με ποσοστό 17% αποτελούν την τελευταία επιλογή των καταναλωτών. Σημειώνεται πως το συνολικό ποσοστό ξεπερνά το 100%, κάτι που δεικνύει ότι ορισμένοι Κύπριοι απάντησαν πως θα επιλέξουν περισσότερα προϊόντα από αυτά που εντάσσονται σε μία κατηγορία.

Η κρίση κτυπά τις δαπάνες
Σημαντικό στοιχείο από την έρευνα της Pulse, είναι αυτό που δείχνει ότι, για ποιες δαπάνες, φέτος οι Κύπριοι θα ξοδέψουν λιγότερα ή και καθόλου χρήματα. Σε ποσοστό 90% απάντησαν σίγουρα πως κάτι που κόβεται είναι οι διακοπές, ενώ 80% απάντησαν ότι θα περιορίσουν τις δαπάνες για ένδυση και υπόδηση. Παράλληλα, επίσης, σε ποσοστό 80,5% απάντησαν ότι θα ψαλιδίσουν τα έξοδα για τις εξόδους τους, ενώ 79% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα περιορίσουν τις αγορές για δώρα φίλων και συγγενών. Ένας στους δύο καταναλωτές περιορίζει και τις δαπάνες για το σπίτι εντός των εορτών (52%).

Με γλυκά στο σπίτι
Μεγάλα είναι τα ποσοστά στις απαντήσεις του κοινού σχετικά με το εάν θα έχουν τα γνωστά γλυκά των Χριστουγέννων στο σπίτι (είτε παρασκευάζοντάς τα είτε αγοράζοντάς τα). Αναφορικά με όλα τα γλυκά (κουραμπιέδες, μελομακάρονα και βασιλόπιτα), ποσοστό πέραν του 79% απάντησε πως θα έχει στο σπίτι τα εν λόγω εδέσματα.

Δύσκολα Χριστούγεννα
Πολλοί από τους συμπολίτες μας φέτος τονίζουν ότι δύσκολα θα βγάλουν τα Χριστούγεννα. Πιο ειδικά, αναφέρεται ότι στη «χριστουγεννιάτικη έρευνα» της εταιρείας, το 39% των ερωτηθέντων απάντησαν πως θα περάσουν με κάποια ή μεγάλη δυσκολία τις ημέρες των εορτών. Παράλληλα, οι περισσότεροι (69%) θα ξοδέψουν λιγότερα για παιχνίδια σε σύγκριση με πέρσι, είτε αγοράζοντας λιγότερα ή φθηνότερα παιχνίδια.
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΣΤΟΥΡΗ – www.sigmalive.com

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…