Newsroom

Newsroom

Πλειστηριασμοί: Κοντά και μακριά από τη συμφωνία – Τι διαρρέει το υπουργείο Ανάπτυξης

Για μετακίνηση αλλά όχι για συμφωνία μιλά στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης για τη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας για…

pleisthriasmoi 0

Για μετακίνηση αλλά όχι για συμφωνία μιλά στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης για τη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας για το θέμα των πλειστηριασμών. 

Η σημερινή συζήτηση δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο, καθώς ο χρόνος πιέζει για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με ορίζοντα την 20η Δεκεμβρίου, το ραντεβού των «τροϊκανών» με το υπουργείο Ανάπτυξης θα επαναληφθεί μέσα στην εβδομάδα με την προσδοκία ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να πάει σε μονομερή νομοθετική ρύθμιση. 

Η συζήτηση στη φάση αυτή γίνεται με βάση τρεις παραδοχές: 

-ότι καταργείται η προστατευτική διάταξη Παπαθανασίου που απαγόρευε τους πλειστηριασμούς ακινήτων για οφειλές έως 200.000 ευρώ και συνεπώς οι πλειστηριασμοί απελευθερώνονται εκ νέου από 1/1/2014 

-ότι θα υπάρξει προσωρινό καθεστώς ενός έτους βάσει του οποίου θα προστατεύεται η κύρια κατοικία, αλλά υπό προϋποθέσεις. Δεν αμφισβητούνται οι νόμοι για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη) και για τη ρύθμιση χρεών των ενήμερων δανειοληπτών. Ωστόσο θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τα κριτήρια προστασίας και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των σπιτιών (σήμερα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί για α’ κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ), ενώ πιθανότατα θα υπάρξουν με τη μεταβατική νομοθετική ρύθμιση και εισοδηματικά και άλλα περιουσιακά κριτήρια. 

-ότι από 1/1/2015 θα υπάρξει ένα μόνιμο σύστημα που θα βασίζεται στην εξωδικαστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, βασισμένο στο ιρλανδικό μοντέλο (ανεκτά όρια διαβίωσης και συνεργάσιμος δανειολήπτης) σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…