Newsroom

Newsroom

Επτά ντέρμπι κρίνουν τον νικητή

Το εκλογικό αποτέλεσμα σε πέντε συν δύο περιφέρειες το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου αναμένεται να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για…

Το εκλογικό αποτέλεσμα σε πέντε συν δύο περιφέρειες το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου αναμένεται να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τις πολιτικές εξελίξεις καθώς μέχρι στιγμής η μάχη κρίνεται αβέβαιη και αμφίρροπη.
Τα εκλογικά επιτελεία στην Ιπποκράτους και στη Ρηγίλλης, μία μόλις εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ρίχνουν όλο το βάρος σε επτά περιφέρειες στις οποίες αναμένεται να υπάρξει «ντέρμπι» και οι οποίες θα κρίνουν πού θα γείρει η πλάστιγγα κερδίζοντας όχι μόνο τη μάχη των εντυπώσεων αλλά και το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Μητέρα των μαχών εκτιμάται ότι είναι η εκλογική αναμέτρηση στην Αττική, τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, καθώς εδώ συγκεντρώνεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχουν την ιδιομορφία ότι θεωρείται πιθανό να βρεθούν στον δεύτερο γύρο υποψήφιοι περιφερειάρχες που δηλώνουν «ανεξάρτητοι» αλλά προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι, έστω και την τελευταία εβδομάδα, μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ των «πράσινων» υποψηφίων σε εκλογικές περιφέρειες όπου το «παιχνίδι» παίζεται στα ίσα με τους «γαλάζιους» υποψηφίους.

Σε αυτήν τη λίστα κατατάσσονται η Ηπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, το Βόρειο Αιγαίο και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

Αντίστοιχα βέβαια και οι επιτελείς της Ρηγίλλης «δίνουν τα ρέστα τους» καθώς σε αυτές τις εκλογικές περιφέρειες μπορούν το βράδυ του δεύτερου γύρου να χρωματίσουν τον χάρτη γαλάζιο.

Ο πρώτος γύρος
Πρώτο ωστόσο μέλημα των εκλογικών επιτελείων είναι να «κλειδώσουν» από την πρώτη Κυριακή εκλογικές περιφέρειες, έτσι ώστε να μην μπορούν να αμφισβητηθούν στον «δεύτερο γύρο».

«Κλειδωμένες» για το κυβερνών κόμμα θεωρούνται οι εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου και της Δυτικής Ελλάδας, ενώ σχεδόν σίγουρη εκτιμάται ότι θα είναι η επικράτηση του «ανεξάρτητου» Πέτρου Τατούλη στην περιφέρεια της Πελοποννήσου. Πάντως, τα «γαλάζια στελέχη» υποστηρίζουν ότι η μάχη δεν έχει κριθεί και σε συνάρτηση με πολλούς παράγοντες μπορεί να εξελιχθεί σε «ντέρμπι».

Αντίθετα, στη Ρηγίλλης κρατούν «μικρό καλάθι» καθώς υποστηρίζουν ότι σίγουρες είναι μόνο δύο περιφέρειες της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας (ο υποψήφιος Γ. Δακής έχει προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του Γ. Παπαϊορδανίδη), κατεβάζοντας τον πήχη για προφανείς λόγους.

Περιφέρεια Αττικής
Ποντάρουν στη συσπείρωση

Στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας το πολιτικό διακύβευμα είναι μεγάλο καθώς όχι μόνο θα κρίνει τις εντυπώσεις, αλλά θα κρίνει πολλά και για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι έχει ανακοπεί και βρίσκεται σε υποχώρηση το προβάδισμα του Γιάννη Δημαρά.

Η κομματική συσπείρωση αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο την τελευταία εβδομάδα για το κυβερνών κόμμα, ενώ σε αυτό ελπίζουν και τα «γαλάζια» στελέχη.

Η ιδιομορφία σε αυτή την εκλογική περιφέρεια είναι ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βασίλης Κικίλιας δίνει μάχη για να πλασαριστεί στον δεύτερο γύρο.

Ο νυν νομάρχης και υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός ελπίζει να κόψει πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο, δίνοντας άλλον αέρα για τη μάχη του «δεύτερου γύρου».

Φωτιά σε πέντε περιφέρειες
Μάχη ψήφο με ψήφο μεταξύ των υποψηφίων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η μάχη που δίνεται στην Ηπειρο με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ βουλευτή Βαγγέλη Αργύρη και τον νυν «γαλάζιο» νομάρχη Αλέξανδρο Καρχιμάνη. Η μάχη δίνεται για τους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους, με τον Β. Αργύρη να προσπαθεί να διεισδύσει στα μικρά «γαλάζια κάστρα» της περιοχής. Ολες οι δημοσκοπήσεις μιλούν για ντέρμπι και δεν υποτιμούν και τη δυναμική του υποψήφιου για την περιφέρεια Ηπείρου που στηρίζει η ΝΔ.

Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζεται και στη Θεσσαλία καθώς δεν υπάρχουν ασφαλή προγνωστικά για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο νυν νομάρχης Απόστολος Παπατόλιας και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Κώστας Αγοραστός δίνουν μάχη στήθος με στήθος. Ο Απόστολος Παπατόλιας έχει πολλές πιθανότητες εκλογής του στον δεύτερο γύρο, σε περίπτωση ισοδύναμου εκλογικού αποτελέσματος στον πρώτο γύρο. «Κλειδί» για το πού θα γείρει η πλάστιγγα είναι η στάση των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, και εάν τελικά «πειθαρχήσουν» στην απόφαση του Περισσού να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο «λευκό» ή «άκυρο».

Αμφίρροπη είναι η εκλογική αναμέτρηση και στη Στερεά Ελλάδα, χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει εάν στον δεύτερο γύρο ο χάρτης θα βαφτεί «πράσινος» ή «γαλάζιος». Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Κλέαρχος Περγαντάς (νομάρχης Βοιωτίας), που έχει προβάδισμα στα γκάλοπ, αντιμετωπίζει σε μια δύσκολη αναμέτρηση τον υποψήφιο περιφερειάρχη της ΝΔ Θανάση Χειμάρα.

Η Ρηγίλλης «ποντάρει» και η Ιπποκράτους «ελπίζει» στην περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου. Ο «γαλάζιος» υποψήφιος Παύλος Βογιατζής (νομάρχης Λέσβου) έχει ως αντίπαλό του τον δήμαρχο Μυτιλήνης Νάσο Γιακαλή. Ολοι μιλούν για ντέρμπι και όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο.

Τέλος, κανένας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για την εκλογική αναμέτρηση στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Η Ιπποκράτους τη θεωρεί βέβαιη και ότι θα επικρατήσει ο «πράσινος» υποψήφιος Αρης Γιαννακίδης, ενώ βάσιμες ελπίδες τρέφει και η Ρηγίλλης με τον υποψήφιο Γιώργο Παυλίδη. Το εκλογικό αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο θα κριθεί από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τη στάση που θα κρατήσει η μουσουλμανική μειονότητα.

Ιόνια Νησιά
Αναμέτρηση που θυμίζει… Αττική

Και σε αυτή την εκλογική περιφέρεια εντοπίζεται η ιδιομορφία να δίνουν τη μάχη για τον δεύτερο γύρο ο υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μπεριάτος (φωτογραφία) και ο «αντάρτης» Γιώργος Καλούδης. Την κόντρα που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο υποψηφίων επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο υποψήφιος «γαλάζιος» περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, έτσι ώστε να εισέλθει στον δεύτερο γύρο και να μετατρέψει την περιφέρεια αυτή σε «ντέρμπι».
http://www.ethnos.gr


Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…