Newsroom

Newsroom

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: "Το 2013 ήταν χρονιά καμπή για την Ελλάδα"

Το 2013 ήταν χρονιά καμπή για την Ελλάδα η οποία από το νέο έτος θα εισέλθει σε πορεία ανάκαμψης, τονίζει…

daul

Το 2013 ήταν χρονιά καμπή για την Ελλάδα η οποία από το νέο έτος θα εισέλθει σε πορεία ανάκαμψης, τονίζει σε συνέντευξή του στην καθημερινή ο Ζοζέφ Ντολ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου και ισχυρότερου της Γηραιάς ηπείρου, στο οποίο ανήκουν και οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ. Για το χρέος σημειώνει ότι ένα «κούρεμα» δεν θα συνέβαλε στη λύση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις θεμελιώδεις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, αλλά τάσσεται υπέρ «άλλων ευνοϊκών λύσεων», όπως είναι η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση τα δανείων. Παράλληλα, ζητεί να μειωθούν τα επιτόκια της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όπως και των αγροτών.

Ο κ. Ντολ, που είναι επίσης επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ και μεταξύ των πιθανών υποψηφίων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για την προεδρία της Ευρ. Επιτροπής, διαμηνύει ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα προτείνει αλλαγές στη λειτουργία της τρόικας, πλέκει το εγκώμιο του Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι έκανε θαρραλέες προσπάθειες, μιλά για την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, και υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη καθώς, όπως σημειώνει, τα κράτη μέλη κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

— Πώς αποτιμάτε την πορεία της ελληνικής οικονομίας;

Η Ελλάδα, παρόλο που αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση, πορεύεται με μεγάλο αίσθημα ευθύνης. Έχω βαθιά επίγνωση των θυσιών που υπέστη ο ελληνικός λαός, αλλά και των προσπαθειών και του θετικού οράματος του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Προσπαθεί με απίστευτη ενέργεια να καταπολεμήσει την ύφεση και να βάλει τη χώρα σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης εφαρμόζοντας μέτρα και εκπληρώνοντας άψογα τις υποχρεώσεις του. Η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ανάπτυξη. Η Ελλάδα είναι σε καλή τροχιά χάρη στον κ. Σαμαρά.

— Είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος ή θα χρειασθεί «κούρεμα» όπως υποστηρίζουν το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, αλλά και πολλοί σημαντικοί οικονομολόγοι;

Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο είναι δύσκολο να απαντηθεί. Το ιδιωτικό ελληνικό χρέος αναδιαρθρώθηκε το Μάιο του 2012. Ηταν η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία. Το σημαντικότερο μέρος του χρέους της ανήκει τώρα στις κυβερνήσεις τής ευρωζώνης και στο ΔΝΤ, που κράτησαν τη χώρα ζωντανή από το 2010 χάρη στη βοήθεια συνολικού ύψους περίπου 240 εκ. ευρώ. Στην πολύ σημαντική σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου του 2012, οι ηγέτες της ευρωζώνης είχαν δηλώσει πως ένα πρωτογενές πλεόνασμα θα επέτρεπε την έναρξη των συζητήσεων περί ελάφρυνσης του χρέους. Το κούρεμα του ελληνικού χρέους δε θα άλλαζε τίποτα. Σε κάθε περίπτωση, δε θα συνέβαλε στη λύση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις θεμελιώδεις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχουν άλλες ευνοϊκές λύσεις, όπως η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση.

— Πώς μπορεί η Ένωση να βοηθήσει την Ελλάδα, καθώς βιώνει τον πέμπτο χρόνο μιας πρωτόγνωρης ύφεσης και η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 27%;

Παραμένοντας ενωμένοι και δουλεύοντας για την εξεύρεση κοινών λύσεων καταφέραμε να βγει η Ευρώπη από την κρίση. Η Ελλάδα είναι το τέλειο παράδειγμα του πώς λειτουργεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει καλύτερη χρήση των περιφερειακών πόρων. Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η ελληνική κυβέρνηση έχουν υπογράψει συμφωνία βάσει της οποίας ο δανειστής δίνει 550 εκ. για αυτοκινητόδρομους, τοπικές υποδομές και, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους νέους. Στην ομάδα του ΕΛΚ, πιστεύουμε στην ατομική ικανότητα των ανθρώπων να οικοδομήσουν τη ζωή που επιθυμούν. Στηρίζουμε τους επιχειρηματίες, το εμπόριο, την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία. Δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν στο άτομο να αναλάβει πρωτοβουλίες επωφελείς τόσο στο ίδιο όσο και για το σύνολο της κοινωνίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον πιστεύω ακράδαντα ότι τα τρέχοντα επιτόκια των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ή του αγροτικού τομέα είναι πάρα πολύ υψηλά. Βρίσκονται στον πυρήνα της δημιουργίας θέσεων εργασίας, και γι’ αυτό η χρηματοδότηση θα έπρεπε να τους είναι ευκολότερα προσβάσιμη. Θα πρέπει να μπορούν να επωφεληθούν από επιτόκια συγκρίσιμα με εκείνα άλλων κρατών μελών. Είναι ένα θέμα που θέλω να υπερασπιστώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

— Έχει εκλείψει πλήρως η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη;

Η ευρωζώνη εξέρχεται της κρίσης. Τα κράτη μέλη κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν τίθεται.

— Μπορεί η Ελλάδα να γίνει πύλη εισόδου προϊόντων προς την ευρωπαϊκή αγορά μέσω των λιμανιών της;

Φυσικά. Η καλύτερη απόδειξη είναι η επένδυση της COSCO στον προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων και της οργάνωσης του λιμένα Πειραιά. Η ελληνική θυγατρική της Cosco Pacific Ltd’s προέβλεπε την προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών θαλάσσιων και σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών στην Hewlett-Packard Co και την Huawei Technologies Co από τον επόμενο χρόνο. Αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες να καταστεί το λιμάνι του Πειραιά μια μεγαλύτερη εμπορική πύλη εισόδου.

— Τί εικόνα έχει διαμορφωθεί στην ΕΕ για τον κ. Σαμαρά και την κυβέρνησή του;

Χάρη στις σοβαρές και θαρραλέες προσπάθειες της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, η χρονιά που πέρασε αποτέλεσε σημείο καμπής. Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις. Η διεθνής ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται. Το φορολογικό σύστημα, σε συνδυασμό με τη διοικητική μεταρρύθμιση, αποδίδουν αποτελέσματα. Αυτό συμβάλλει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας στην Ευρώπη, που είναι θεμελιώδες για την ανάπτυξη.

— Είχατε συνεργαστεί με τον κ. Σαμαρά κατά την περίοδο που ήταν και αυτός ευρωβουλευτής, από το 2004 έως το 2007.

Με τον κ. Σαμαρά, μας δένει μια σχέση εργασίας και φιλίας. Τόσο όταν ήταν ευρωβουλευτής, όσο και μετέπειτα, ακόμη και πριν γίνει πρωθυπουργός. Πάντα τον στήριζα. Τον εκτιμώ και τον σέβομαι βαθύτατα.

— Πώς βλέπετε την υποψηφιότητα του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την προεδρία της Κομισιόν;

Ζούμε σε μια δημοκρατία, όπου ο καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση. Η ερώτησή μου είναι: τι έκαναν τα λαϊκιστικά κόμματα, στην χώρα τους ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να στηρίξουν την απασχόληση, και να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες δεν θα πληρώσουν πάλι το κόστος της οικονομικής κρίσης; Θέλουμε να επιστρέψουμε στην εποχή μιας Ευρώπης των συνόρων σε όλα τα επίπεδα;

— Πώς αποτιμά το Ευρωκοινοβούλιο το έργο της τρόικας;

Είμαστε στην αρχή της διαδικασίας. Θα υπάρξει αξιολόγηση, όχι καταδίκη. Στόχος μας είναι η διαφάνεια των δραστηριοτήτων της τρόικας. Σκοπός δεν είναι να ασχοληθούμε με την οικονομική κατάσταση των χωρών που βρίσκονται σε καθεστώς υποστήριξης, ούτε να κρίνουμε την καταλληλότητα των προτεινόμενων μέτρων, σκοπός είναι να εξετάσουμε τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η τρόικα και το είδος των σχέσεων που εδραιώθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας.

Το Κοινοβούλιο ζητά μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο τον απεσταλμένων των δανειστών στις χώρες υπό ανάκαμψη, και θα υποβάλλει μια έκθεση όπου θα προτείνει αλλαγές στη λειτουργία της τρόικας. Στόχος είναι μια εποικοδομητική πρόταση με σκοπό μεγαλύτερη διαφάνεια, δημοκρατική νομιμότητα και έλεγχο από πλευράς του κοινοβουλίου. Αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς: Δεν υπάρχουν περιθώρια για λαϊκισμούς και ιδεολογικές κατηγορίες. Η τρόικα πρέπει να είναι απολιτική. Το πρόβλημα με την τρόικα είναι ότι πρόκειται για μια προσωρινή λύση, διότι είναι ένα μέσο συνεργασίας μεταξύ των δανειστών κρατών, και δη, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

— Τι θα σημαίνει για την Ευρώπη, και την Ελλάδα, η κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία;

Η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν θα αλλάξει την πολιτική της σε σχέση με την ευρωζώνη. Κάποιες αλλαγές προβλέπονται στο μέτωπο της κρίσης του ευρώ, παρά την παρουσία των Σοσιαλδημοκρατών. Μοίρα της Γερμανίας είναι να παραμείνει η άγκυρα σταθερότητας στην ευρωζώνη, να ενθαρρύνει την ένταξη στην ΕΕ και την κοινωνική δικαιοσύνη. Προτεραιότητα εξακολουθεί να είναι η δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς επίσης η υπόσχεση μιας Ευρώπης της αλληλεγγύης, αλλά και η δημοκρατία.

Συνέντευξη Αθανάσιο Έλλις- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό