Newsroom

Newsroom

Ενοχοι 4 Χιλιανοί για τον βασανισμό μέχρι θανάτου 34χρονου ομοφυλόφιλου

Ένοχοι κρίθηκαν τέσσερις Χιλιανοί ακροδεξιοί, οι οποίοι τον Μάρτιο του 2012 ξυλοκόπησαν και βασάνισαν μέχρι θανάτου τον 24 ομοφυλόφιλο, Ντανιέλ…

Ένοχοι κρίθηκαν τέσσερις Χιλιανοί ακροδεξιοί, οι οποίοι τον Μάρτιο του 2012 ξυλοκόπησαν και βασάνισαν μέχρι θανάτου τον 24 ομοφυλόφιλο, Ντανιέλ Σαμούντιο. Με αφορμή το απεχθές έγκλημα οι βουλευτές της Χιλής έφεραν στη βουλή νόμο για τα εγκλήματα μίσους.

Οι ποινές των τεσσάρων ενδέχεται να φτάσουν και τα ισόβια δεσμά, ενώ το ελάχιστο που μπορεί να τους επιβληθεί είναι 8ετής κάθειρξη. Αναμένεται να ανακοινωθούν στις 28 Οκτωβρίου.

Ο Σαμούντιο δέχτηκε την επίθεση των τεσσάρων σε πάρκο στις 3 Μαρτίου 2012 και πέρασε έναν πραγματικό γολγοθά στα χέρια τους: επί έξι ώρες, τον χτυπούσαν, του ξέσκιζαν τις σάρκες και τον έκαιγαν με τσιγάρα. Ο άτυχος νεαρός υπέκυψε στα τραύματά του 25 ημέρες αργότερα.

Οι συλληφθέντες, που ήταν ηλικίας από 19 έως 25 ετών, θεωρήθηκαν αρχικά «συμπαθούντες» νεοναζιστικών οργανώσεων. Ωστόσο το δικαστήριο δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει εάν ανήκαν σε κάποια συγκεκριμένη ομάδα, μολονότι είχαν ζωγραφίσει σβάστικες στο σώμα του θύματός τους.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε ότι οι τέσσερις ενήργησαν με «ακραία ωμότητα» και με «παντελή περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή».

Το έγκλημα συντάραξε τη χιλιανή κοινωνία που θεωρείται ιδιαίτερα συντηρητική και όπου τα ταμπού που περιβάλουν την ομοφυλοφιλία ξεπερνιούνται με αργούς ρυθμούς. 

Τέσσερις μήνες μετά το θάνατο του Ντανιέλ ψηφίστηκε ένας πρωτοποριακός νόμος κατά των διακρίσεων, ο επονομαζόμενος «Νόμος Σαμούντιο» με τον οποίο για πρώτη φορά εισήχθη στο χιλιανό δίκαιο η αντίληψη της «αυθαίρετης διάκρισης» σε βάρος κάποιου λόγω του φύλου του, της θρησκείας του, της φυλής του ή της κοινωνικής κατάστασής του.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…