Newsroom

Newsroom

Ο Γ. Παπανδρέου… ξανανακαλύπτει τη χαμένη τέχνη της Δημοκρατίας

«Ξαναανακαλύψτε τη χαμένη τέχνη της Δημοκρατίας». Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου με την υπογραφή του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που…

«Ξαναανακαλύψτε τη χαμένη τέχνη της Δημοκρατίας». Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου με την υπογραφή του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που μετά τη συνέντευξη στο Bloomberg (όπου παραλίγο να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο στον παρουσιαστή όταν πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα στις ΗΠΑ), συνεχίζει τη διεθνή καριέρα του στο CNN.

«Σε κάθε υγιή δημοκρατία, πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στην ισχυρή κυβέρνηση και σε ένα ισχυρό εκλογικό σώμα που θέτει αυτήν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Όμως οι δημοκρατικοί μας θεσμοί έχουν κατακτηθεί από συγκεκριμένα συμφέροντα. Η πολιτική καθοδηγείται από ισχυρά λόμπι. Παρά την άνοδο των κοινωνικών δικτύων, τα ίδια τα Μέσα ολοένα συγκεντρώνονται στα χέρια των λίγων», αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του CNN ο Γ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, ο πρώην πρωθυπουργός εξηγεί πως «αυτοί που έχουν πληρώσει το υψηλότερο τίμημα –φορολογούμενοι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και νέοι Έλληνες που τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ανεργία σχεδόν 60%- δε φταίνε για την κρίση» – δεν εξηγεί, βέβαια, γιατί είναι αυτοί οι «άτυχοι» της υπόθεσης.

Εξηγεί, ωστόσο, γιατί ζήτησε δημοψήφισμα για το Μνημόνιο πριν από δύο χρόνια: «Για να δώσω πίσω στον ελληνικό λαό την ιδιοκτησία της διαδικασίας. Αν και το δημοψήφισμα αυτό δεν έγινε ποτέ, η προώθηση της πρότασης δημιούργησε ευρύτερη πολιτική ομοφωνία στην Ελλάδα. Οδήγησε σε μία κυβέρνηση συνεργασίας και έχει δώσει στο ευρύτερο κοινό το λόγο για το μέλλον της χώρας του».

Με άλλα λόγια, το δημοψήφισμα (που δεν έγινε, αλλά οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου) τελικά έκανε καλό στη χώρα.

Και πώς κλείνει το άρθρο του ο Γ. Παπανδρέου; «Η πολιτική πρέπει και πάλι να γίνει η τέχνη του να ονειρεύεσαι έναν καλύτερο κόσμο, και να βρίσκεις συλλογικά τη δύναμη να το κάνεις».

Ίσως αυτό εξηγεί το γιατί ο ίδιος απέχει πια από την ενεργό πολιτική ζωή της χώρας…