Newsroom

Newsroom

9 Νοεμβρίου 1989: Το Τείχος πέφτει, η Ευρώπη αλλάζει (βίντεο-φωτογραφίες)

Η 9η Νοεμβρίου 1989 αποτελεί αναμφίβολα ημερομηνία ορόσημο για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Είναι η ημέρα της κατεδάφισης του τείχους…

Η 9η Νοεμβρίου 1989 αποτελεί αναμφίβολα ημερομηνία ορόσημο για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Είναι η ημέρα της κατεδάφισης του τείχους του Βερολίνου, το οποίο από τις 13 Αυγούστου 1961, οπότε χτίστηκε χώριζε στα δύο μια πόλη, μια χώρα και δυο διαφορετικά καθεστώτα. Τον καπιταλισμό της Δύσης από τον κομμουνισμό της Ανατολής.

Περισσότεροι από 85 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο κατά την προσπάθειά τους να περάσουν μέσα από τις φρουρούμενες συνοριακές εγκαταστάσεις, ενώ πήγες κάνουν λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς, προσμετρώντας όμως και τυχών ατυχήματα που σημειώθηκαν, τα θύματα των οποίων δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν.

Η κατεδάφιση του τείχους ξεκίνησε = στις 9 Νοεμβρίου 1989, ενώ ήδη μια εβδομάδα πριν πλήθος κόσμου συγκεντρωνόταν κάθε βράδυ στο τείχος απαιτώντας την καταστροφή του.

Σήμερα, λίγα κομμάτια του Τείχους έχουν απομείνει αφού το μεγαλύτερο μέρος του έχει κατεδαφιστεί. Τρία τμήματα μένουν ακόμα όρθια: ένα μήκους 80 μέτρων τμήμα του «πρώτου Τείχους» στο σημείο που βρισκόταν τα αρχηγεία της Γκεστάπο, ένα μακρύτερο τμήμα του δεύτερου τείχους, κατά μήκος του ποταμού Σπρέε, κοντά στη γέφυρα Oberbaumbrücke, γνωστό σήμερα ως East Side Gallery, και ένα τρίτο τμήμα στην Bernauer Straße το οποίο μετατράπηκε σε μνημείο το 1999.

Ακόμη, κάποια άλλα μικρότερα τμήματα και λίγα φυλάκια βρίσκονται διασκορπισμένα στην πόλη του Βερολίνου. Όλα τα κομμάτια του τείχους έχουν υποστεί αλλοιώσεις κυρίως από τουρίστες οι οποίοι αφαιρούσαν υλικό από το τείχος για να το κρατήσουν ως σουβενίρ ή να το πουλήσουν.

Το ανατολικό μέρος του τείχους είναι σήμερα καλυμμένο από γκράφιτι τα οποία δεν υπήρχαν όταν το Τείχος φρουρούταν από οπλισμένους στρατιώτες της Ανατολικής Γερμανίας. Το 1990, 118 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να διακοσμήσουν τα τμήματα του Τείχους που δεν είχαν καταστραφεί. Το 2008, και ενόψει της επετείου των 20 ετών από την πτώση του Τείχους ένα χρόνο αργότερα, ξεκίνησε ένα πολυδάπανο σχέδιο για την αποκατάσταση των τοιχογραφιών αυτών, με τη συμμετοχή μάλιστα και πολλών από τους 118 καλλιτέχνες που δημιούργησαν τα έργα.

Σε πολλά τουριστικά σημεία της πόλης, ο Δήμος έχει τοποθετήσει πέτρινες πλάκες κατά μήκος της διαδρομής του Τείχους και μεταλλικές επιγραφές που αναγράφουν: «Berliner Mauer 1961-1989».






Το τείχος του Βερολίνου ~ History Channel από KRASODAD

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…