Newsroom

Newsroom

Ανυπακοή και γιαλαντζί ανυπακοή!

Η γιαλαντζί ανυπακοή δεν είναι της μόδας λόγω Σαρακοστής, είναι μανιέρα. Ο γιαλαντζί ανυπάκουος κάνει τον καμπόσο και περπατά εις…

Η γιαλαντζί ανυπακοή δεν είναι της μόδας λόγω Σαρακοστής, είναι μανιέρα. Ο γιαλαντζί ανυπάκουος κάνει τον καμπόσο και περπατά εις το «δάσος» όταν ο «λύκος» δεν είναι εκεί.

Ο γιαλαντζί ανυπάκουος γίνεται κινηματίας όταν είναι πεπεισμένος ότι δεν κινδυνεύει. Όταν είναι σίγουρος πως ότι κι αν γίνει θα επιστρέψει σε κλάσματα του δευτερόλεπτου στη ρουτίνα του και τον καναπέ του. Και από κει θα περιγράφει σε φίλους συγγενείς και λοιπές δυνάμεις την τελευταία πράξη της γιαλαντζί αντίστασής του.

Είναι, άραγε, γι αυτό το λόγο κατακριτέος ο γιαλαντζί ανυπάκουος;

Όχι, εάν παραδεχθεί – παραφράζοντας το τραγούδι – ότι «μόνο αυτό ξέρει και μπορεί».

Όχι, αρκεί να μην είναι υπερφίαλος και υπερεκτιμημένος.

Όχι, αρκεί να μην μας πρήζει ότι κατέχει τη μια και μοναδική αλήθεια.

Η παρακάτω ανάρτηση αφιερώνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο.

10 χρόνια φυλακή

Ο Tim DeChristopher είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και πριν από λίγες ημέρες καταδικάστηκε από αμερικάνικο δικαστήριο για 2 κακουργήματα. Μετά την καταδίκη του, ο Tim, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια και πρόστιμο 750.000 δολαρίων.

Τα κακουργήματά του ήταν ότι τον Δεκέμβριο του 2008 απέτρεψε την εκποίηση δημόσιας έκτασης στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Γιούτα που προοριζόταν για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Και απέτρεψε την εκποίηση κάνοντας μια κίνηση ματ που τώρα μπορεί να του στοιχίσει την ελευθερία του.

Ο Tim συμμετείχε μαζί με άλλους διαδηλωτές στη διαμαρτυρία κατά της δημοπρασίας της δημόσιας γης σε πετρελαιάδες. Κάποια στιγμή σκέφτηκε ότι με μια διαμαρτυρία δεν γίνεται τίποτα και αποφάσισε να χτυπήσει το σύστημα από μέσα. Φόρεσε κοστούμι, μπήκε στην αίθουσα της δημοπρασίας και ανεβάζοντας συνεχώς την τιμή έγινε ο κύριος της έκτασης!

Λίγες μέρες μετά οι υπεύθυνοι της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Δημόσιας Γης (The Bureau of Land Management –BLM), συνειδητοποίησαν ότι ο μυστήριος και επίμονος κοστουμάκιας που καπάρωσε προς 2 εκατομμύρια δολάρια τα 90.000 στρέμματα της δημόσιας γης, δεν ήταν εκπρόσωπος κάποιας εταιρείας πετρελαίου ή φυσικού αερίου αλλά ένας ακτιβιστής φοιτητής που φυσικά δεν είχε να πληρώσει.

Η αποκάλυψη προκάλεσε πανικό και η δημοπρασία ακυρώθηκε φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους παρατρεχάμενους του Μπους, αφού συνειδητοποίησαν ότι έχασαν το τρένο μια και σε λίγες ημέρες –τον Ιανουάριο του 2009- θα αναλάμβανε τα ηνία ο Ομπάμα που ήταν αντίθετος με την εκποίηση της γης.

Για τον Tim, όμως, η υπόθεση δεν έληξε αφού κινήθηκαν νομικά εναντίον οι εταιρείες πετρελαίου και δυο χρόνια μετά πέτυχαν την καταδίκη του.

Στο πλευρό του φοιτητή στέκονται πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως το δίκτυο 350.org που κάνει διαδικτυακή διαμαρτυρία μέσω twitter και ζητά τη συμπαράσταση των πολιτών.
http://www.topontiki.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…