Newsroom

Newsroom

"Πληρωμένα" άρθρα στη Wikipedia;

Wikipedia, η «ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια». Μήπως όμως δεν είναι τελικά και τόσο ελεύθερη; Ή μήπως είναι υπερβολικά ελεύθερη; Σύμφωνα με ρεπορτάζ…

Wikipedia, η «ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια». Μήπως όμως δεν είναι τελικά και τόσο ελεύθερη; Ή μήπως είναι υπερβολικά ελεύθερη;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου BBC, εκατοντάδες λογαριασμοί χρηστών στη Wikipedia «συνελήφθησαν» να παίζουν το ρόλο… μαριονέτας, προωθώντας (με το αζημίωτο ασφαλώς) συγκεκριμένα συμφέροντα.

Η Σου Γκάρντνερ, εκ των σημαντικών στελεχών του Wikipedia Foundation, ανέφερε πως οι «ύποπτοι» λογαριασμοί μπορεί να είναι αρκετές εκατοντάδες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα λήμματα της Wikipedia που είχε γράψει ένας τέτοιος «ύποπτος» χρήστης με το username Morning227, ήταν πληρωμένα από μεγάλες ιστοσελίδες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συγγραφείς, γιατρούς, έναν μουσικό και μία πετρελαιοβιομηχανία, μεταξύ άλλων.

Τα λήμματα αυτά «συχνά είχαν προωθητικό χαρακτήρα και σχεδόν πάντα περιέχουν υλικό που είτε είναι ουδέτερο, είναι κολακευτικό για το αντικείμενό τους, και ποτέ περιεχόμενο που είναι επικριτικό ή αρνητικό», σύμφωνα με την Wikipedia.

Τα περισσότερα «ύποπτα» λήμματα φαίνεται πως προέρχονται από μία αμερικανική εταιρεία, την Wiki-PR, που υποστηρίζει ότι «χτίζει, διαχειρίζεται και μεταφράζει σελίδες της Wikipedia για περισσότερους από 12.000 ανθρώπους και εταιρείες».

Η ίδια η εταιρεία, πάντως, αρνείται ότι έχει παραβιάσει τους κανονισμούς της Wikipedia. «Κάνουμε έρευνα για το αντικείμενο και γράφουμε με ακριβή τρόπο και κανονικές παραπομπές για αυτό, καλύπτοντας ένα κενό στη Wikipedia για πολλά αντικείμενα – ιδέες, εταιρείες, ανθρώπους, ακόμα και αστρονομία – για τα οποία πολλοί από τους διορθωτές δεν ενδιαφέρονται», υποστηρίζει η Wiki-PR, και συνεχίζει: «Είμαστε ένα σημαντικό κομμάτι της Wikipedia, και χρήσιμο εκεί που οι εθελοντές δε θέλουν ή δεν μπορούν να αφιερώσουν χρόνο για την κατανόηση εντός αντικειμένου, να βρουν πηγές, να κωδικοποιήσουν, να ανεβάσουν και να παρακολουθήσουν επαγγελματικά μία σελίδα».

Σε κάθε περίπτωση, μάλλον θα πρέπει να μην παίρνουμε τοις μετρητοίς ό,τι διαβάζουμε (και) στη Wikipedia, γιατί ποτέ δεν ξέρεις…

  

Χαμός στην Eurovision: Eπεισόδιο Ισραήλ με την Ολλανδία και την τελευταία να απειλείται με αποκλεισμό

holland

Χαμός στην Eurovision: Eπεισόδιο Ισραήλ με την Ολλανδία και την τελευταία να απειλείται με αποκλεισμό

Δεν έχουν τέλος τα ευτράπελα στη φετινή Eurovision, όπου καταγράφονται αντιδράσεις για τη συμμετοχή του…