Newsroom

Newsroom

Χοντρές παραβάσεις παραμένουν στο αρχείο για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού

Δύο χρόνια μετά τη διαπίστωση σοβαρών προβλημάτων στην υπό κατασκευή εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων στο Γραμματικό από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, το…

skoypidia

Δύο χρόνια μετά τη διαπίστωση σοβαρών προβλημάτων στην υπό κατασκευή εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων στο Γραμματικό από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, το ΥΠΕΚΑ δεν έχει ακόμα προχωρήσει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες στην έκδοση πράξης βεβαίωσης παράβασης για τις αρμόδιες Αρχές και τους εργολάβους.   
Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ύστερα από αυτοψίες και ελέγχους είχαν εκδώσει στις 18 Ιανουαρίου 2012 έκθεση για την εγκατάσταση στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού η οποία εντόπιζε σφάλματα, κραυγαλέες παραλείψεις και αυθαιρεσίες. Συγκεκριμένα, κατέγραφε σοβαρές αστοχίες σχετικά με τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ και ζητούσε να ληφθούν μέτρα για να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η περιοχή από το έργο.

Το πόρισμα έδινε ιδιαίτερη έμφαση σε δύο ρέματα που διέρχονται από τον ΧΥΤΑ, αλλά και σε σεισμικά ρήγματα τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τη σύνταξη των σχετικών μελετών. Εκτός αυτού, έθετε σειρά ερωτημάτων για την ορθότητα και πληρότητα των γενικότερων μελετών. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι υδρογεωλογικές μελέτες, που συντάχθηκαν χωρίς διερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή χωροθέτησης, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

Οι κατασκευαστικές αστοχίες οδήγησαν στην έλευση στο Γραμματικό κλιμακίου της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να διερευνήσει το θέμα, ενώ και οι καταγγελίες κατοίκων, ότι ύστερα από κάθε βροχόπτωση η κοντινή παραλία (Σέσι) πλημμυρίζει από τόνους λάσπης προερχόμενους από τα εργοτάξια του έργου, δεν έχουν σταματήσει.

Επιχειρώντας να δώσει πολιτική εξήγηση στην καθυστέρηση έκδοσης βεβαίωσης παράβασης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάντζας, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής ερώτησής του στη Βουλή, έκανε λόγο για «πρόδηλα σφάλματα του έργου που τείνουν να συγκαλυφθούν».

Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης απέδωσε τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση νεότερων στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, καθώς και στην παρακολούθηση της συμπεριφοράς του εκτελούμενου έργου από τους επιθεωρητές.

Αποκάλυψε, τελικώς, ότι ήδη έχουν εκπονηθεί προσχέδια πράξης βεβαίωσης παράβασης για τον κύριο και τον ανάδοχο κατασκευής του έργου, δηλαδή την Περιφέρεια Αττικής και την εργολαβική κοινοπραξία αντίστοιχα, τα οποία αξιολογούνται από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τα πλέον πρόσφατα ευρήματα τα οποία περιήλθαν στην υπηρεσία. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και πολύ σύντομα θα κοινοποιηθεί η τελική κρίση της αρμόδιας Αρχής.

Πάντως ο κ. Καλαφάτης, επιχειρώντας να εξωραΐσει την κατάσταση που επικρατεί στο υπό κατασκευήν έργο, υπογράμμισε ότι η τελική έκβαση της υπόθεσης αφορά αποκλειστικά τις δικαστικές Αρχές. «Διοικητικές πράξεις για το επίμαχο έργο εκτέθηκαν κατ’ επανάληψη στα ανώτατα δικαστικά σώματα και μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο θετικές αποφάσεις του ΣτΕ επί σχετικών προσφυγών», τόνισε.

«Το ΣτΕ έχει παραπλανηθεί», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Δημήτρης Δαμάσκος, μηχανολόγος-μηχανικός και μέλος της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων.

«Το ανώτατο δικαστήριο διενεργεί τυπικό έλεγχο θεωρώντας ότι η απαιτούμενη ουσιαστική διερεύνηση των περιβαλλοντικών μελετών έχει γίνει από την αδειοδοτούσα αρχή του ΥΠΕΚΑ, δηλαδή την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Ομως οι αρμόδιοι της υπηρεσίας παραδέχονται ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να διενεργήσουν ουσιαστικό έλεγχο στις μελέτες. Στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Γραμματικού η έρευνα θα είχε αποδείξει, μεταξύ άλλων, ότι το έδαφος είναι υδατοπερατό και μάλιστα με υδροφορία κοντά στην επιφάνεια. Συνθήκες απαγορευτικές για τη δημιουργία του έργου».

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ – ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…