Newsroom

Newsroom

Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία

Βαθύτατα διχασμένο εμφανίσθηκε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίαζε με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς οι 15…

syria1

Βαθύτατα διχασμένο εμφανίσθηκε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίαζε με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς οι 15 χώρες μέλη του απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία και να εγκρίνουν το κείμενο της Ε.Ε. που καταδίκαζε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα.
Στο προσχέδιο του κειμένου που είχαν συντάξει οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας, αντιτέθηκαν αρκετές χώρες από τις 15 που συγκροτούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου, επέμεινε ότι οι εξελίξεις στη Συρία δεν συνιστούν απειλή στη διεθνή ειρήνη.

Η Κίνα και η Ινδία, ζήτησαν την έναρξη πολιτικού διαλόγου και την επίτευξη ειρηνικής λύσης στην κρίση, ωστόσο καμία από τις δύο χώρες δεν καταδίκασε την βία που ασκήθηκε ενάντια στους αντιφρονούντες.

“Μια πραγματική απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια θα μπορούσε να προκύψει από ενδεχόμενη εξωτερική εμπλοκή στα εσωτερικά ζητήματα της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών για επιβολή έτοιμων λύσεων” δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Αλεξάντερ Πάνκιν.

Ωστόσο η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις ζήτησε από την κυβέρνηση της Συρίας να σταματήσει τη βία και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μη μείνει απαθής και να αναλάβει δράση.

“Η κυβέρνησή μου ζητά από το πρόεδρο Ασσάντ να αλλάξει πορεία τώρα και να ακούσει τα αιτήματα του λαού του. Επίσης καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και να θέσει προ των ευθυνών τους όσους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία” είπε η Σούζαν Ράις.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση που δεν εισακουσθούν σύντομα τα αιτήματα του λαού της Συρίας για μεταρρυθμίσεις, θα συνεχίσουν να πιέζουν για αυστηρότερες κυρώσεις.

Το κείμενο των ευρωπαϊκών κρατών καταδίκαζε τη βία στη Συρία και υποστήριζε τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για μια διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για τους θανάτους των αντιφρονούντων πολιτών.

Όμως ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, δήλωσε κατηγορηματικά πως η κυβέρνησή του αντιτίθεται σε οιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στις υποθέσεις της.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν πριν από 6 περίπου εβδομάδες.

Επίσης αργά χθες το βράδυ ακούστηκε ξανά ο ήχος πυροβολισμών στη Ντεράα της Συρίας. Το νερό, οι τηλεπικοινωνίες αλλά και το ηλεκτρικό, παραμένουν κομμένα στην πόλη που θεωρείται το προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Μόνο το τελευταίο τριήμερο πάνω από 35 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων αλλά και δημοκρατικών ακτιβιστών.

Η κυβέρνηση της Συρίας με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι έστειλε στρατό σε διάφορες πόλεις έπειτα από αίτημα των πολιτών που εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη δράση “ένοπλων εξτρεμιστών”.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση της Συρίας υποστηρίζει ότι οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά.

Η Διεθνής Αμνηστία, επικαλούμενη μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων έκανε λόγο για ελεύθερους σκοπευτές που πυροβολούσαν εναντίον τραυματισμένων διαδηλωτών που κείτονταν αιμόφυρτοι στο δρόμο όπως επίσης πυροβολούσαν και όσους προσπαθούσαν να τους βοηθήσουν. Όμως με τις τηλεπικοινωνίες να έχουν κοπεί στην Ντερεά δεν είναι πλέον ξεκάθαρο για το τι συμβαίνει στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο την καταγεγραμμένη μαρτυρία ενός ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένας στρατιώτης εκτελέστηκε καθώς αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές των ανωτέρων του και να πυροβολήσει εναντίον των διαδηλωτών στην περιοχή Μπανίγιας.

Επίσης άλλα διακόσια τρία μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ της Συρίας ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται από το κόμμα, έπειτα και από την παραίτηση 30 μελών του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρακτικές που ακολουθούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Την ερχόμενη Παρασκευή η επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως προκειμένου να εγκρίνει ψήφισμα στο οποίο θα απαιτείται ο άμεσος τερματισμός των προσπαθειών για τη βίαιη καταστολή όσων αντιδρούν στην εξουσία του Ασσάντ, όπως επίσης θα συζητείται η άρση των περιορισμών που έχει επιβληθεί στους ξένους δημοσιογράφους που προσπαθούν να καλύψουν τα γεγονότα στη Συρία.
http://www.enet.gr

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…