Newsroom

Newsroom

Εκ-βιασμός για νέο δανεισμό

Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση για τον νέο δανεισμό. Η τρόικα ζητάει «εδώ και τώρα» εγγύηση δημόσιας περιουσίας, συμφωνία για…

Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση για τον νέο δανεισμό. Η τρόικα ζητάει «εδώ και τώρα» εγγύηση δημόσιας περιουσίας, συμφωνία για συναίνεση και αθρόες απολύσεις. Φορτισμένο ήταν το κλίμα στις τριήμερες διαπραγματεύσεις με τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Για μια νέα τιτάνια μάχη με την τρόικα ετοιμάζεται η κυβέρνηση, που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για «εγγυήσεις, εδώ και τώρα» εν όψει της πέμπτης δόσης και του νέου μνημονίου που θα συνοδεύει πιθανόν νέο δάνειο 60 δισ. ευρώ για τη διετία 2012 – 2013.
Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση καλείται να λάβει κορυφαίες αποφάσεις, ενώ ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να μετατρέψει τη σημερινή συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για το ιστορικό κέντρο σε «σκηνικό» ανακοινώσεων για τις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες στην συνεδρίαση του Eurogroup, όπου αναμένονται σημαντικά βήματα στις διαπραγματεύσεις, με την ελληνική «ατζέντα» και πρόταση να μπαίνει εκ νέου στο μικροσκόπιο των Ευρωπαίων εταίρων.
Κάθε… λεπτό αλλάζουν πολλά. Μπορεί ένα τηλεφώνημα να οδηγήσει σε στροφή 180 μοιρών. Οι «κόκκινες κάρτες» έπεσαν βροχή για τη μέχρι τώρα εφαρμογή νόμων και υπουργικών αποφάσεων, μεταγενέστερων εγκυκλίων και τροπολογιών που «ανακάλυψε» η τρόικα και μέσω των οποίων ακυρώθηκε στην πράξη μια σειρά βημάτων με βάση τα συμφωνηθέντα στο μνημόνιο. «Βλέπουμε διαρκώς… τοίχο!», ομολογεί υπουργός που «διαισθάνεται» ότι μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός, «κλειδώνοντας» (μετά και το Ecofin αύριο) και την… τελευταία λέξη στο «μεσοπρόθεσμο» και τις αποκρατικοποιήσεις, θα προβεί σε διάγγελμα-ανακοίνωση.

Ουκ ολίγα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, έχει ήδη στείλει και με τις δημόσιες δηλώσεις του μηνύματα, εντός και εκτός των τειχών – χαρακτηρίζοντας π.χ. ύβρεις τα των εγγυήσεων ενός νησιού κ.ά.

Η αλήθεια είναι ότι η τρόικα είναι ξεκάθαρη και ζητεί «σκληρές» εγγυήσεις που υπερβαίνουν τον προγραμματισμό, στον οποίο επέμειναν οι υπουργοί. Ο πρωθυπουργός από την άλλη πλευρά έχει πει σε συνεργάτες του ότι θα κάνει υπερπροσπάθεια για την επίτευξη των στόχων. «Το δράμα από ελληνικό έχει καταστεί και είναι ευρωπαϊκό», δήλωσε χαρακτηριστικά από το Οσλο.

Από την άλλη πλευρά, το… πιστόλι έχει φτάσει στον κρόταφο. Ζητούν κατ’ αρχάς εθνική συναίνεση και εγγυήσεις δημόσιας περιουσίας, καταργήσεις υπηρεσιών, νέο «ασφαλιστικό» και αθρόες απολύσεις. Πακέτο αποκρατικοποιήσεων, όπου τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι εντάσσονται και άλλα στη «λίστα», συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων (άμεσα) και «λουκέτο» σε περίπου 1.000 σχολεία (θα γίνει τον Σεπτέμβρη).

Εγκυρότατες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού αποδεικνύεται ότι έχει καθυστερήσει αρκετά στην υλοποίηση των αποφάσεων. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι της τρόικας «παίζουν ήδη το παιχνίδι της καθυστέρησης» για τη νέα δόση, πιέζοντας έτσι για το «ναι» σε σκληρά μέτρα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για νέο δάνειο.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Βρισκόμαστε υπό συνθήκες πολέμου

Εθνική επιστράτευση για την ανασυγκρότηση και τη σωτηρία της χώρας, αντί της «ακατανόητης, στείρας και ψευδούς αντιπαράθεσης υπέρ ή κατά του μνημονίου», ζήτησε ο Ευ. Βενιζέλος με αφορμή και τις προτάσεις του Αντ. Σαμαρά. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εντοπίζει στο «Ζάππειο 2» προτάσεις και στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ευρύτερης συμφωνίας. «Βρισκόμαστε υπό συνθήκες πραγματικού οικονομικού πολέμου», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση εξετάζει κάθε καλή ιδέα, κάθε συγκροτημένη πρόταση».

Την ίδια γραμμή ακολουθούν και άλλα κυβερνητικά στελέχη, που θεωρούν ότι η συγκυρία δεν «συγχωρεί» πολιτικούς εγωισμούς, «διότι θα κοστίσουν πολύ ακριβά στη χώρα». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δε σχόλια που κάνουν κατ’ ιδίαν υπουργοί, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρότι απευθυνόταν από το Ζάππειο στο κομματικό του ακροατήριο, κράτησε σχετικά χαμηλούς τόνους στην αντιπαράθεση.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
http://www.ethnos.gr

Σοκάρει η Κ. Στανίση με αφορμή την έμφυλη βία : «Όταν μίλησα για όσα μου συνέβαιναν δε μου συμπαραστάθηκε καμία γυναίκα» (video)

στανιση

Σοκάρει η Κ. Στανίση με αφορμή την έμφυλη βία : «Όταν μίλησα για όσα μου συνέβαιναν δε μου συμπαραστάθηκε καμία γυναίκα» (video)

Η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια, «λύγισε» όταν με αφορμή το θεαμάτων γυναικοκτονιών, θυμήθηκε τις δικές της…

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε σχολείο της Καλαμαριάς

CropImage 20

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε σχολείο της Καλαμαριάς

Το έργο έκανε την εμφάνισή του στο 6ο Λύκειο Καλαμαριάς, όπου είναι μαθήτρια η 17χρονη…