Newsroom

Newsroom

"Δύο εκατομμύρια Ελληνες να φυσήξουν" η σπίθα θα γίνει φλόγα

Ακόμα και οι σκάλες στη στάση «Πανεπιστήμιο» του μετρό χθες το απόγευμα ήταν κατάμεστες. Ολόκληρη η πλατεία Κοραή μπροστά στα…

Ακόμα και οι σκάλες στη στάση «Πανεπιστήμιο» του μετρό χθες το απόγευμα ήταν κατάμεστες. Ολόκληρη η πλατεία Κοραή μπροστά στα Προπύλαια, μεγάλο κομμάτι της οδού Πανεπιστημίου και οι γύρω δρόμοι είχαν καταληφθεί από πολίτες κάθε ηλικίας. Χιλιάδες Αθηναίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πρυτανείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δίνοντας το «παρών» σε μια εντυπωσιακή σε όγκο συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχε ο Μίκης Θεοδωράκης και η «Σπίθα» – το νέο κίνημα που εκείνος δημιούργησε.
«Η χώρα μας βρίσκεται σε καθεστώς ανελευθερίας» ξεκίνησε την ομιλία του ο πρύτανης του Παν. Αθηνών, Θεοδ. Πελεγρίνης, για να ξεσηκώσει μια θύελλα χειροκροτημάτων από τους παρευρεθέντες. «Ετσι είναι, αν πιστέψουμε τα λόγια του ποιητή πως “σκλάβος είναι εκείνος που περιμένει να τον ελευθερώσουν”. Μπροστά στον κίνδυνο της οικονομικής χρεοκοπίας ζητήσαμε από άλλους από έξω να μας βοηθήσουν να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει. Το πιο απογοητευτικό όμως είναι ότι κάθε φορά που εξαγγέλλονται νέα μέτρα σωτηρίας βουλιάζουμε όλο και πιο βαθιά στο βάλτο της απελπισίας».

Ο κ. Πελεγρίνης, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, κάλεσε τον κόσμο να συσπειρωθεί και να αντιδράσει, ενώ προέτρεψε τους πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στο Πανεπιστήμιο -το οποίο, όπως είπε, «δεν είναι αυτό που παρουσιάζουν»- αλλά και τους διανοούμενους «οι οποίοι, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, δεν πρέπει να μένουν σιωπηλοί».

Ο Μίκης

Στη συνέχεια, εν μέσω χειροκροτημάτων και ζητωκραυγών, πήρε το λόγο ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με τη σειρά του κάλεσε τους Ελληνες να «αντιδράσουν ενωμένοι στις επαίσχυντες συμφωνίες του Μνημονίου που παραχωρούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας». Αναφερόμενος μάλιστα στην (επίκαιρη) συναίνεση που ζητάει η κυβέρνηση είπε: «Συναίνεση με τυφλή υπακοή στις εντολές της τρόικας […] Μια τέτοια δήθεν “εθνική συναίνεση” εμείς τη θεωρούμε επιζήμια για τη χώρα». Παρακίνησε μάλιστα σε «ξεσηκωμό» του λαού, γιατί, όπως είπε, «αν δεν ξεσηκωθούμε όλος ο λαός από τώρα, έγκαιρα, και περιμένουμε την ώρα του δήμιου για να το κάνουμε, φοβάμαι πως τότε θα είναι πολύ αργά».

Στο σύνθημα που φώναξε πολλές φορές το συγκεντρωμένο πλήθος («αέρα αέρα να φύγει η χολέρα»), παρατήρησε πως «αν μαζευτούμε δύο εκατομμύρια Ελληνες και φυσήξουμε, θα φύγουν όλοι». Τέλος, χαιρέτισε το κίνημα των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα, αποκαλώντας το «το πρώτο ελπιδοφόρο σκίρτημα της ανεξάρτητης ελληνικής νεολαίας», τόνισε με νόημα πως «η λευτεριά δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται» και ζήτησε από τον κόσμο να τραγουδήσει μαζί του το «Ενα το χελιδόνι».

Στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε στη συνέχεια ο καθηγητής Γ. Κασιμάτης, ο οποίος αναφέρθηκε «στη μη νομιμότητα του Μνημονίου», καθώς και άλλοι πανεπιστημιακοί. Ο καθηγητής Νότης Μαριάς μάλιστα αναφέρθηκε σε «σχέδιο στημένο απ’ την αρχή» και έκλεισε λέγοντας: «Δεν χρωστάμε τίποτα -αυτοί μας χρωστάνε».

Αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης των Προπυλαίων οι χιλιάδες κόσμου που βρίσκονταν εκεί κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα. Στόχος τους, όπως είχε ειπωθεί και στις ομιλίες των πανεπιστημιακών, να ενωθούν με τους «φίλους πολίτες», τους «Αγανακτισμένους», που για έβδομη συνεχή ημέρα κατασκηνώνουν στην πλατεία.
Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ
http://www.enet.gr

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού