Newsroom

Newsroom

Έκλεισε το πακέτο με σκληρούς φόρους

Κυβέρνηση-τρόικα καταλήγουν στα μέτρα για την 5η δόση Στα ύψη η έμμεση φορολογία. Εισοδηματικά κριτήρια και στα προνοιακά επιδόματα Ξένος…

mnimonio

Κυβέρνηση-τρόικα καταλήγουν στα μέτρα για την 5η δόση
Στα ύψη η έμμεση φορολογία. Εισοδηματικά κριτήρια και στα προνοιακά επιδόματα
Ξένος Τύπος και Γερμανία προαναγγέλλουν νέο δάνειο με νέο Μνημόνιο
Τρόπους για να κάμψει τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών για το δημοσιονομικό πρόγραμμα, που επικεντρώνονται κυρίως στα φορολογικά μέτρα, τα οποία, όπως φαίνεται, θα είναι σκληρά, λόγω της ανάγκης αύξησης των εσόδων μέσα στο 2011, ψάχνει η κυβέρνηση, φοβούμενη απρόοπτα γεγονότα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Αυτή τη στιγμή ο προσανατολισμός είναι το Μεσοπρόθεσμο να κατατεθεί στη Βουλή σε ένα μόνον άρθρο και η εξειδίκευσή του να γίνει στη συνέχεια με επί μέρους νομοσχέδια. Με τον τρόπο αυτό οι κυβερνητικοί επιτελείς πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αποτρέψουν τις διαρροές, αφού θα λειτουργήσει το δίλημμα «οι διαρροές θα οδηγήσουν σε εκλογές». Με τον τρόπο αυτό βέβαια δεν θα μπορέσει η Ν.Δ να ψηφίσει τα σημεία εκείνα του Μεσοπρόθεσμου με τα οποία συμφωνεί. Ωστόσο, όπως μας έλεγαν χθες στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, σε αυτή τη φάση είναι προτιμότερο να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Αυτός ο σχεδιασμός όμως δεν βρίσκει σύμφωνους τους βουλευτές. Ο Γ. Φλωρίδης χθες υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στην ψηφοφορία του Μεσοπρόθεσμου θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στη Ν.Δ να εκφραστεί θετικά όπου συμφωνεί.

Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες το Μεσοπρόθεσμο θα συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα γίνει, είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, είτε σε συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού τομέα για την Οικονομία ή σε πιο διευρυμένη κοινοβουλευτική μορφή. Πιθανόν να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο κ. Πεταλωτής χθες, σε μια προσπάθεια να… καλοπιάσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «στηρίζουν με θυσίες, προσωπικό κόπο και προσπάθεια το κυβερνητικό έργο, συμβάλλουν με την αγωνία τους και την ανησυχία τους και είναι θεμιτό να εκφράζουν και διαφορετικές απόψεις η αντιρρήσεις».

Πάντως η Κ.Ο είναι ένα καζάνι που βράζει με οποιαδήποτε αφορμή. Το τελευταίο διήμερο στόχος είναι ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας (βλέπε ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα), για απόψεις που εξέφρασε κατά των βουλευτικών προνομίων.

Επί της ουσίας η κριτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στρέφεται κατά του πρωθυπουργού, αφού παραδόξως με τις απόψεις του υπουργού δεν ενοχλήθηκε κανένας βουλευτής άλλου κόμματος! Χθες, ο βουλευτής Δημ. Λιντζέρης υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι ο Λουκάς Παπαδήμος θα μπορούσε να είναι καλύτερος υπουργός Οικονομικών από τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Φλωρίδης: «Κόπωση»

Αίσθηση έκανε όμως η νέα ηχηρή διαφοροποίηση του Γ. Φλωρίδη, που το τελευταίο διάστημα διαφωνεί συνολικά με την οικονομική πολιτική. Ο βουλευτής, ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες, από τον «ΣΚΑΪ», είχε πει ότι ο πρωθυπουργός κάνει υπουργούς τους… κηπουρούς του, χθες επανήλθε.

Πάλι από τον «ΣΚΑΪ», υποστήριξε ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί ένα κλίμα πανικού (σ.σ. με έμμεσο τρόπο αναφέρθηκε στις γνωστές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών περί στάσης πληρωμών και της Μαρίας Δαμανάκη περί εξόδου από το ευρώ) και τόνισε ότι έχει μπει σε «μεταρρυθμιστική κόπωση». Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, η κυβέρνηση «δεν έχει πλήρες μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση» και από την πολιτική λείπει η δίκαιη κατανομή των βαρών.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης και συνεύρεσης των «ριζοσπαστικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων που υπάρχουν στα κόμματα». Αναφερόμενος στο κίνημα των «αγανακτισμένων», είπε ότι είναι ένα «υπεύθυνο, πατριωτικό γνήσιο λαϊκό και αντιδιχαστικό κίνημα». *

«Μόνο τεχνική βοήθεια»
Δεν θα αναθέσει σε ξένους τη διοίκηση ή τον έλεγχο των αποκρατικοποιήσεων ή ακόμα και των εφοριών, υποστήριξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε «υπερβολές και ανυπόστατες» τις σχετικές πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τόνισε ότι θα ζητηθεί από τους ξένους «μόνο τεχνική βοήθεια όπου χρειαστεί, γιατί ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα δεν έγιναν τόσο πολλές αποκρατικοποιήσεις μαζί».
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
http://www.enet.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…