Newsroom

Newsroom

Aνοιξε ο δρόμος για "ευρω-σχέδιο Μάρσαλ" προς την Ελλάδα

Ενας μαραθώνιος για τη σωτηρία της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει, με πρώτο σταθμό το σημερινό Eurogroup και την έγκριση της…

eurogroup

Ενας μαραθώνιος για τη σωτηρία της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει, με πρώτο σταθμό το σημερινό Eurogroup και την έγκριση της 5ης δόσης. Ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής στις 23-24 Ιουνίου που θαπρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία για νέα βοήθεια μέχρι το 2014 και το Eurogroup στις 11 Ιουλίου, στο οποίο θα μπουν οι τελευταίες πινελιές στο μνημόνιο 2.
Συναγερμός σήμανε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των προηγούμενων ημερών στην Ελλάδα και το αβέβαιο σκηνικό που δημιούργησαν οι εσωτερικοί κραδασμοί στην κυβέρνηση καθώς και η αδυναμία συναίνεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.
Το ρευστό πολιτικό σκηνικό κατάρρευσης που κυριαρχούσε για 72 ώρες και οι κίνδυνοι που εγκυμονούσε για γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην οικονομία μεταδόθηκε σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις ΗΠΑ και επιτάχυνε τις εξελίξεις στο μέτωπο της νέας χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ανώτατα στελέχη της ευρωπαϊκής επιτροπής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αλλά και πολιτικές ηγεσίες των εταίρων μας “τρόμαξαν” για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ελλάδας που θα συμπαρέσυρε στη δίνη της ολόκληρη την ευρωζώνη, μεταδίδοντας τον “ιό” ακόμη και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Η αντίδραση ήταν άμεση. Στη συνάντηση Σαρκοζί-Μέρκελ μοναδικό θέμα συζήτησης των δύο ηγετών ήταν η κρίση χρέους στην Ελλάδα και παραμερίζοντας τις επιμέρους διαφορές αλλά και τις μέχρι σήμερα παλινωδίες, βρήκαν όχι μόνο κοινή φόρμουλα συνεννόησης, αλλά και τα απαραίτητα κονδύλια για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Η συμφωνία προβλέπει την άμεση καταβολή της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ και την περαιτέρω χρηματοδότηση της οικονομίας μας με το ποσό-μαμούθ έως 120 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας μέχρι το 2014.
Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την έκδοση ευρωομολόγου ύψους 30 δισ. ευρώ που θα αφορά τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, καθώς και την απελευθέρωση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 20 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα οριστικοποιηθούν στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου, συμφωνήθηκε ότι η συμμετοχή ιδιωτών στη διάσωση θα είναι ύψους 30 δισ. ευρώ και θα γίνει με ανταλλαγή ομολόγων στη λήξη τους με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας, κατά τα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης.
Για την υλοποίηση του σχεδίου, η Ελλάδα, με τη στήριξη της τρόικας και των χωρών-μελών της ευρωζώνης, θα έρθει σε συνεννόηση με τους ιδιώτες για εθελοντική συμμετοχή τους στο νέο πακέτο στήριξης, έτσι ώστε να αποφευχθεί “πιστωτικό γεγονός” που θα εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως χρεοκοπία. Το όλο εγχείρημα θα πρέπει να έχει και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία “υπάρχουν ανησυχίες ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πιστωτικό επεισόδιο. Αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζουμε ότι θα συνεργαστούμε με την ΕΚΤ μαζί με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, επισήμανε ότι “Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται σε συμφωνία για την Ελλάδα και έχουν δεσμευτεί πλήρως να υπερασπιστούν το ευρώ. Υπογράμμισε δε ότι θα ζητηθεί από τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε εθελοντική βάση σε ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να αποφύγει ένα πιστωτικό γεγονός ή την παράλειψη κάποιας πληρωμής.
Στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει από την πλευρά της να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Στήριξη από ΗΠΑ
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ουάσιγκτον που διά του εκπροσώπου του Αμερικανού προέδρου, Τζέι Κάρνεϊμ, χαιρέτισε “την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού Παπανδρέου και της ελληνικής κυβέρνησης να λάβουν τα δύσκολα, απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας”.
Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θα καταφέρει να χειριστεί την κρίση. Χαρακτηριστικό των ανησυχιών και του πανικού των Ευρωπαίων εταίρων μας είναι το γεγονός ότι η καγκελάριος Mέρκελ, σε μια προσπάθεια να συνδράμει η Ευρώπη και να στηρίξει το έργο του Ελληνα πρωθυπουργού, επικοινώνησε μαζί του για να τον διαβεβαιώσει ότι “θα κάνουμε τα πάντα για την προστασία και τη σταθερότητα του ευρώ”.
Το τηλεφώνημα έγινε την Πέμπτη, στην κορύφωση της κρίσης, όταν εκδηλώθηκε το κίνημα αμφισβήτησης από ορισμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, και “όπλισε” με ισχυρότερα επιχειρήματα τον πρωθυπουργό ώστε να ξεπεράσει την κρίση και να προχωρήσει τους σχεδιασμούς ανασχηματισμού και ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Κάτι, που τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το σκέλος εκτόνωσης της κρίσης στέφθηκε με επιτυχία, ενώ επιπλέον όταν ηρέμησε η κατάσταση και ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός και η συμφωνία Μέρκελ – Σαρκοζί, αποκλιμάκωσε τα σπρεντ και εκτόξευσε τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο.
Κ. Αντωνάκος – Δ.Σ. Κανέλλης
http://www.ethnos.gr

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…