Newsroom

Newsroom

Στα χέρια των ανταρτών η Τρίπολη – Καταρρέει το καθεστώς

Οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί συνέλαβαν τη νύχτα δύο γιούς του Μουαμάρ Καντάφι, τον Σαΐφ αλ Ισλάμ και τον Μωχάμεντ. Ο εισαγγελέας…

libya1

Οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί συνέλαβαν τη νύχτα δύο γιούς του Μουαμάρ Καντάφι, τον Σαΐφ αλ Ισλάμ και τον Μωχάμεντ. Ο εισαγγελέας του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, Λουις Μορένο Οκάμπο, επιβεβαίωσε ότι ο Σαΐφ αλ Ισλάμ, ο οποίος κατηγορείται μαζί με τον πατέρα του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έχει συλληφθεί. Το καθεστώς Καντάφι καταρρέει όπως δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο λαός της Τρίπολης έχει βγει στους δρόμους και πανηγυρίζει..

Στην καρδιά της Τρίπολης έκαναν έφοδο οι αντικαθεστωτικοί και πήραν την πλατεία των Μαρτύρων, όπου πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί και πανηγυρίζει το τέλος του καθεστώτος Καντάφι.

Τανκς, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, γύρω από την κατοικία του Μουαμάρ Καντάφι άνοιξαν πυρ κατά των ανταρτών καθώς οι δυνάμεις που μένουν πιστές στον λίβυο συνταγματάρχη ελέγχουν το 15 με 20% της Τρίπολης.

Στα χέρια των ανταρτών δύο γιοι του Καντάφι

Συνελήφθη ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ ένας από του γιους του Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε ο Λουίς Μορένο-Οκάμπο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λιβύη.

«Έλαβα εμπιστευτικές πληροφορίες ότι έχει συλληφθεί», τόνισε ο ίδιος.

«Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα μεταφερθεί στη Χάγη για να δικαστεί», είπε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ και πρόσθεσε ότι σκοπεύει μέσα στην ημέρα να επικοινωνήσει με τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης για να συζητήσει πρακτικά θέματα σχετικά με
τη μεταφορά του γιου του Καντάφι στην Ολλανδία.

Ο Σαΐφ αλλά και ο Καντάφι διώκονται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με τις κατηγορίες ότι διέταξαν, σχεδίασαν αλλά και συμμετείχαν σε παράνομες πράξεις κατά αμάχων πολιτών.

Ο συντονιστής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Αντέλ Ντεϊμπέκι, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι παραδόθηκε στις δυνάμεις των ανταρτών και ο μεγαλύτερος γιος του Καντάφι, Μωχάμεντ.

Ο διάλογος

Ο Μωχάμεντ πιάστηκε από τους αντάρτες ενώ μιλούσε τηλεφωνικά στο Αλ Τζαζίρα.

Σύμφωνα με το διάλογο που μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο φερόμενος ως γιος του Καντάφι αναφέρει: «Οπλισμένοι άνδρες έχουν περικυκλώσει το σπίτι μου και εγώ είμαι ακόμη μέσα ενώ αυτοί βρίσκονται απ’ έξω».

Υπό τον ήχο πυροβολισμών, συνεχίζει : «Μου λένε ότι εγγυώνται την ασφάλειά μου. Πολιορκούν το σπίτι μου».

Αμέσως μετά λέει: «Ναι, οι πυροβολισμοί είναι μέσα στο σπίτι μου», και η επικοινωνία διακόπτεται απότομα.

Εικόνες του τηλεοπτικού σταθμού Sky news έδειξαν λίβυους αντάρτες να κυματίζουν τις σημαίες τους και να πανηγυρίζουν, πυροβολώντας στον αέρα, στην Πράσινη Πλατεία στο κέντρο της Τρίπολης.

Την ίδια πλατεία χρησιμοποιούσαν οι υποστηρικτές του Καντάφι προκειμένου να διατρανώσουν τη συμπαράστασή τους στον ηγέτη τους

Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι οι κάτοικοι της Τρίπολης έχουν βγει στους δρόμους για να υποδεχθούν τις δυνάμεις των ανταρτών.

Η προεδρική φρουρά του Καντάφι παραδόθηκε στους αντικαθεστωτικούς, μετέδωσαν το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια και το Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

«Το τέλος του Καντάφι…»

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η εξουσία του Καντάφι φαίνεται να καταρρέει και τον κάλεσε να παραδώσει την εξουσία για ν’ αποφευχθούν περισσότερες απώλειες.

Επίσης, ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται με τους συμμάχους και τους εταίρους τους στη διεθνή κοινότητα για να προστατεύσουν τους πολίτες της Λιβύης και θα υποστηρίξουν την ειρηνική μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία.

Το καθεστώς του Καντάφι καταρρέει και ο Λίβυος ηγέτης θα πρέπει να αντιληφθεί πως δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο στη χώρα του, ανέφεραν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

«Το τέλος του Καντάφι είναι πολύ κοντά», δήλωσαν πηγές του γραφείου του βρετανού πρωθυπουργού, ενώ προέτρεψαν τον Λίβυο ηγέτη να αποχωρήσει από τη χώρα «τώρα», για να μην υπάρξει περαιτέρω ταλαιπωρία για τον λαό της Λιβύης.
http://www.tanea.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ