Newsroom

Newsroom

Οικολογική καταστροφή στον Εβρο

Στον ακριτικό νομό περίπου 70.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών παραδόθηκαν στις φλόγες. Εξπρές η δορυφορική χαρτογράφηση των καμένων περιοχών.…

evros

Στον ακριτικό νομό περίπου 70.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών παραδόθηκαν στις φλόγες. Εξπρές η δορυφορική χαρτογράφηση των καμένων περιοχών. Καταδικάστηκε 50χρονος αγρότης για την πυρκαγιά
Σε περίπου 70.000 στρέμματα εκτιμώνται οι δασικές εκτάσεις και οι καλλιέργειες που κάηκαν από τη μεγάλη φωτιά στον Εβρο, η οποία έφτασε μέχρι τα νότια όρια του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, χωρίς όμως να κινδυνέψουν οι πυρήνες απόλυτης προστασίας.
Από χθες το πρωί υπήρξε ύφεση στα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε την περασμένη Τετάρτη. Ομως και χθες συνεχίστηκαν οι επιχειρήσεις τόσο των επίγειων όσο και των εναέριων δυνάμεων κατάσβεσης, προκειμένου να περιοριστούν οι αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, που εντοπίζονταν κυρίως στις τοποθεσίες Διπόταμος και Υψωμα 22.
Χθες συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης 184 πυροσβέστες με 65 οχήματα, με τη συνδρομή 7 αεροσκαφών καναντέρ και 4 ελικοπτέρων, καθώς και μηχανήματα της περιφέρειας, του στρατού, του δήμου και του δασαρχείου.
Εντωμεταξύ, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Safer προχωρεί στην ταχεία δορυφορική χαρτογράφηση της πυρκαγιάς στον Εβρο.
Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα αποσταλούν άμεσα σε όλους στους αρμόδιους εμπλεκομένους φορείς (Πυροσβεστικό Σώμα, Πολιτική Προστασία Εβρου, Διεύθυνση Δασών Εβρου κ.λπ.) για την υποβοήθηση του έργου τους. Η ενέργεια αυτή κρίνεται απαραίτητη για την άμεση διαχείριση των συνεπειών της μεγάλης καταστροφής. Με την κατηγορία του εμπρησμού εξ αμελείας ένας 50χρονος αγρότης καταδικάσθηκε από το αυτόφωρο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης σε φυλάκιση πέντε ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ.
Οπως είπε στην απολογία του, η φωτιά στη Λευκίμη, απ’ όπου την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Εβρο, προκλήθηκε από σπινθήρες που έβγαιναν από την εξάτμιση του τρακτέρ του.
Ο αγρότης, που κατάγεται από τη Ρούσα Εβρου, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος, καταβάλλοντας ως εγγύηση 3.000 ευρώ. Μπορεί η Πυροσβεστική με τις εναέριες και επίγειες δυνάμεις την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη να απέτρεψε τα χειρότερα από τη δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα σε τρεις μήνες στο Σέιχ Σου, όμως η καταστροφή είναι μεγάλη για τον μεγαλύτερο πράσινο πνεύμονα ζωής της πόλης. Ενας μεγάλος αριθμός δέντρων, ενδεχομένως και χιλιάδες, έγιναν στάχτη σε μια μεγάλη έκταση από τον Ζωολογικό Κήπο μέχρι το Θέατρο Γης που μετατράπηκε σε κρανίου τόπο. Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της καμένης έκτασης είχε σωθεί στη μεγάλη πυρκαγιά του 1997.
ΣΥΛΛΗΨΗ 35ΧΡΟΝΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟ
Μάχη με τις φλόγες σε Χίο και Αιτωλοακαρνανία
Σε ύφεση βρισκόταν χτες η μεγάλη πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή Κοιλιωμένο στη Ζάκυνθο και κατέστρεφε για τρεις συνεχόμενες μέρες δασικές εκτάσεις του νησιού.
Υπό μερικό έλεγχο βρισκόταν και η άλλη μεγάλη πυρκαγιά κοντά στο χωριό Πάπαρη στην Αρκαδία, που στάθηκε αιτία να εκκενωθούν χωριά και να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή την περασμένη Παρασκευή το βράδυ.
Υπό μερικό έλεγχο είχαν τεθεί από το Σάββατο το απόγευμα οι μεγάλες πυρκαγιές στο Μαλανδρίνο Φωκίδας, στο Σφηνάρι Χανίων, στο Ευηνοχώρι Αιτωλοακαρνανίας και στη Γαβρολίμνη Ναυπάκτου.
Κατηγορούμενος για πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία συνελήφθη ένας Αλβανός κάτοικος της περιοχής, παντρεμένος με Ελληνίδα και πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος φέρεται ότι ομολόγησε την πράξη του. Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του ο 35χρονος Αλβανός οδηγήθηκε χτες στον εισαγγελέα.
Σε εξέλιξη βρίσκονταν χθες οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το περασμένο Σάββατο σε δύσβατη δασική περιοχή στη Μαλαισιάδα Αιτωλοακαρνανίας και στη Χίο.
Αλλη μία πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το πρωί στην περιοχή Ραπταίοι στην Εύβοια, τέθηκε έγκαιρα υπό έλεγχο. Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Σγουροκέφαλο Ηρακλείου στην Κρήτη τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ
Πύρινος εφιάλτης
Εφιαλτικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι τριών χωριών της Δυτικής Αχαΐας το τελευταίο τριήμερο λόγω των πύρινων μετώπων που εκδηλώθηκαν στην περιοχή το απόγευμα της Παρασκευής. Ο πύρινος εφιάλτης κόπασε τα ξημερώματα της Κυριακής και οι κάτοικοι των περιοχών Χαϊκάλι, Πόρτες και Σανταμέρι επέστρεψαν ανακουφισμένοι στα σπίτια τους.
Ολα ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο χωριό Χαϊκάλι δίπλα από τη Βιομηχανική ζώνη της Πάτρας. Η φωτιά έκαψε δύο παλιές αποθήκες και ένα ξωκλήσι εντός του οικισμού, ενώ οι φλόγες κατέστρεψαν τις αποθήκες μίας βιομηχανικής μονάδας όπου βρίσκονταν μηχανήματά και μπουλντόζες.
Οι δυνατοί άνεμοι δυσχέραιναν το έργο των πυροσβεστών που προσπαθούσαν να τιθασεύσουν τις φλόγες, ενώ το βράδυ της Παρασκευής άλλο ένα μέτωπο ξέσπασε στη Βούντενη λίγο έξω από την Πάτρα. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε με γοργούς ρυθμούς και για το λόγο αυτό σήμανε συναγερμός στην ευρύτερη περιοχή. Οι κάτοικοι με λάστιχα και κουβάδες στα χέρια προσπαθούσαν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, ενώ η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στην περιμετρική οδό της Πάτρας αφού το πύρινο μέτωπο είχε φθάσει στο πρανές του δρόμου.
Σχεδόν ταυτόχρονα δύο ακόμη μέτωπα φωτιάς ήρθαν να προστεθούν στη λίστα με τις πυρκαγιές στην Αχαΐα, αυτή τη φορά στα χωρά Πόρτες και Σανταμέρι. Τα χωριά εκκενώθηκαν και οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους το βράδυ του Σαββάτου, αφού η πυροσβεστική υπηρεσία με τη βοήθεια εναέριων μέσων έθεσε υπό έλεγχο τα μέτωπα των πυρκαγιών στην Αχαΐα.
Λίνα Μπάστα
http://www.ethnos.gr

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…