Newsroom

Newsroom

Ευρωζάλη από τα "βέτο" της Μέρκελ

Εκρηκτική κατάσταση διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Μπλόφες και απειλές βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Αναταράξεις προκαλεί το…

mer

Εκρηκτική κατάσταση διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Μπλόφες και απειλές βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Αναταράξεις προκαλεί το γερμανικό βέτο. Η προαναγγελία για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 60% δημιουργεί ερωτηματικά. Αφορούν τις εγγυήσεις που θα δοθούν, ώστε να διασφαλιστεί η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών
Θρίλερ με ανατροπές, μπλόφες και εκατέρωθεν απειλές και εκβιασμούς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν από τις κρισιμότατες συνόδους κορυφής της ΕΕ και της Ευρωζώνης.Με την Ευρώπη να έχει… ζαλιστεί από τις σκληρές συγκρούσεις και τα “βέτο” της Ανγκελα Μέρκελ, στόχος της αποψινής Συνόδου της Ευρωζώνης, η οποία αναμένεται μαραθώνια και ενδεχομένως να συνεχιστεί και την Πέμπτη, είναι κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, την οποία στη συνέχεια θα εξειδικεύσουν οι υπουργοί Οικονομικών των “27”.
Πάντως, η εμπλοκή που παρουσιάζεται σε μια σειρά από θέματα οδήγησε χθες την πολωνική προεδρία της ΕΕ να ματαιώσει την προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνεδρίαση του Ecofin, η οποία είχε στόχο να προετοιμάσει τις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών.
Η ματαίωση αυτής της συνεδρίασης προκάλεσε τη δυσφορία των 10 χωρών-μελών της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ευρώ, καθώς θεωρούν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται πλέον ερήμην τους.
Την κατάσταση έχουν πλέον πάρει στα χέρια τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι σε αυτήν την “ώρα μηδέν” επιχειρούν να δώσουν “καθαρές” λύσεις. Στα ανοιχτά και αλληλένδετα θέματα της Συνόδου παρατηρείται τριπλή εμπλοκή στο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους (το οποίο σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα “κλείσει” στο 50 με 60%), στον ρόλο της ΕΚΤ στα προγράμματα διάσωσης και στην Ιταλία.
Η αποκάλυψη του επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φέρχοφσταντ ότι το σχέδιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής προβλέπει “κούρεμα” 60% του ελληνικού χρέους συνιστά μεν επιβράβευση των σκληρών γερμανικών θέσεων, θέτει όμως μια σειρά από ερωτήματα για την τελική στάση των ιδιωτών πιστωτών, οι οποίοι διαμηνύουν ότι υπάρχουν όρια στη συμμετοχή τους.
Θα πρέπει, δηλαδή, να απαντηθεί πώς διασφαλίζεται ότι παρόμοιο “κούρεμα” θα γίνει σε εθελοντική βάση, και κυρίως ποιες είναι οι εγγυήσεις ότι δεν θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός και ότι δεν θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου.
Ανοιχτό παραμένει, επίσης, το ενδεχόμενο σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες, η Σύνοδος να περιοριστεί στο “επιθυμητό” ύψους του “κουρέματος” που θα πρέπει να δρομολογηθεί.
Παράλληλα, νέα πηγή έντασης προκαλεί το βέτο της Γερμανίας στον ρόλο της ΕΚΤ. Ειδικότερα, η Γερμανία προβάλει ενστάσεις στην αναφορά που υπάρχει στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, σύμφωνα με την οποία “οι Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν απόλυτα την ΕΚΤ στη δράση της με στόχο τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων μέτρων που εφαρμόζει”, όπως για παράδειγμα την επαναγορά ομολόγων προβληματικών χωρών.
ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Θα ληφθεί τελική και ριζοσπαστική απόφαση
Αισιόδοξος ότι κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής θα ληφθεί μια “τελική και ριζοσπαστική απόφαση” για την κρίση χρέους εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο απομάκρυνσης μιας χώρας από την Ευρωζώνη και τοποθέτησε το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους στο 50 με 60%.
“Πρέπει με κάθε τρόπο να αποκλείσουμε ένα πιστωτικό γεγονός” είπε ο κ. Γιούνκερ σημειώνοντας επίσης ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ούτε τίθεται θέμα εθελοντικής της αποχώρησης. “Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε ολοκληρωτική ή μερική ελληνική χρεοκοπία, καθώς θα είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις”, πρόσθεσε στη διάρκεια εκδήλωσης στη Ζυρίχη.
Τόνισε ακόμη: “Πρέπει να προσδιορίσουμε ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα. Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο στο πρόγραμμα αυτό”.
Στόχος
Οπως ακόμη εξήγησε στόχος της Ε.Ε. είναι η συμμετοχή των τραπεζών να είναι εθελοντική, αφού αν επιβληθεί με υποχρεωτικό τρόπο τότε θα σημάνει πιστωτικό γεγονός με απρόβλεπτες για την Ευρωζώνη συνέπειες.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι αν οι τράπεζες δεν υποχωρήσουν τότε “μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια υποχρεωτική λύση” υπογραμμίζοντας ότι δεν θέλει μια τέτοια λύση γιατί θα έχει “πολύ σοβαρές συνέπειες και όχι μόνο για την Ελλάδα”. Επανέλαβε δε ότι “δεν μπορούμε να αφήνουμε τις τράπεζες να μας σέρνουν από τη μύτη” και ανέφερε ότι πρέπει να ενισχυθεί το EFSF για να έχει ικανή δύναμη πυρός ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης χρέους στην Ιταλία.
ΟΛΙ ΡΕΝ
Ελεγχος και για Ιταλία
Μετά τις “ταπεινωτικές”, σύμφωνα με τη Ρώμη, δηλώσεις των Σαρκοζί και Μέρκελ για τον Μπερλουσκόνι την περασμένη Κυριακή, νέο λάδι στη? φωτιά έριξε χθες η Κομισιόν. Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν υπογράμμισε ότι “η Ιταλία θα πρέπει να συνηθίσει να ελέγχεται εξονυχιστικά από την ΕΕ”, τονίζοντας πως “πρόκειται για εποπτεία η οποία είναι φυσιολογική σε μια νομισματική και οικονομική Ενωση, δεδομένου ότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης”.
Σημείο τριβής αποτελούν οι αφόρητες πιέσεις που ασκεί η ΕΕ στην Ιταλία, ώστε να δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχετικά με την αποφασιστική προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.
Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ
Η αποτυχία μπορεί να φέρει την ΕΕ σε αχαρτογράφητα νερά
“Καμπανάκι” ότι σε περίπτωση αποτυχίας της σημερινής Συνόδου Κορυφής η ευρωπαϊκή ήπειρος θα οδηγηθεί σε αχαρτογράφητα ύδατα χτύπησε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ενώ ο πρόεδρος Σαρκοζί φέρεται να δήλωσε στη γαλλική “Les Echos” πως “ποτέ άλλοτε η Ευρώπη δεν ήταν τόσο κοντά στην έκρηξη”.
Την ίδια ώρα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέδρου Πάσους Κοέλιου, προειδοποίησε ότι η μη εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο το έργο για τη χώρα του. Μιλώντας ενώπιον βουλευτών, ο κ. Φιγιόν δήλωσε κατ’ αρχήν ότι “δεν σταματάει να αυξάνεται η πίεση στην Ευρωζώνη και στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Ως εκ τούτου είναι αναμφισβήτητο ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη διεθνώς πρόκειται να πέσουν απότομα”.
Κατά την άποψή του αν τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής είναι θετικά, η απαισιοδοξία θα αναχαιτιστεί. Ομως, προσέθεσε, “ζούμε κρίσιμες ημέρες: αν η σύνοδος κορυφής είναι μια αποτυχία, αυτό μπορεί να φέρει την ευρωπαϊκή ήπειρο σε αχαρτογράφητα νερά” Σημείωσε, δε, “δεν είμαστε τυφλοί και δεν θέλουμε να είμαστε λιγότερο αντιδραστικοί απ’ ό,τι ήμασταν το καλοκαίρι, αλλά θα πρέπει να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία του και να μη βιάζεται. Θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία με τη Γερμανία”.
Ο Κοέλιο
Ο κ. Κοέλιο τόνισε από την πλευρά του πως χωρίς λύση για την Ελλάδα δεν θα υπάρξει χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη και χώρες όπως η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσουν ακόμη περισσότερες δυσκολίες προκειμένου να επιτύχουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς θα ενταθεί η ανασφάλεια. “Παίζουμε το πεπρωμένο μας σε πολλά μέτωπα. Μπορεί να τα κάνουμε όλα σωστά στην Πορτογαλία και αυτό να μην αρκεί”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Το μέλος του εξαμελούς Δ.Σ. της ΕΚΤ, Λ. Μπίνι Σμάγκι, επεσήμανε ότι ο καλύτερος τρόπος να χειριστούν οι Ευρωπαίοι τον κίνδυνο μετάδοσης είναι να δράσουν γρήγορα, με μια τεράστια δύναμη πυρός, με ένα “μπαζούκας”.
Βρυξέλλες, Βαγγέλης Δεμίρης
http://www.ethnos.gr

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

InCollage 20240424 163106834

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει για τις συνθήκες νοσηλείες του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου αλλά και…

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

Σεργουλόπουλος 1

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

«Δεν σας έχει τύχει να σας πιάσουν τα γέλια στην τηλεόραση ή στη σκηνή του…

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Σκόνη 1

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Τι περιείχε τελικά η αφρικανική σκόνη που μας ταλαιπώρησε και μας ταλαιπωρεί

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

AP24113863901084 1

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

Ενενήντα τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας…

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Σάττι 3

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Η Μαρίνα Σάττι ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ αλλά ένα απρόσμενο περιστατικό πήγε την…