Newsroom

Newsroom

"Προβληματισμένες" ελίτ σε κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις

Ελιτιστικές ομάδες με εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, των ΜΜΕ, των τραπεζών, της πολιτικής συνεδριάζουν μυστικά κάθε…

Ελιτιστικές ομάδες με εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, των ΜΜΕ, των τραπεζών, της πολιτικής συνεδριάζουν μυστικά κάθε έτος και συζητάνε κεκλεισμένων των θυρών για το μέλλον του κόσμου μας. «Η ομάδα των Τριάντα», «Η τριμερής επιτροπή» και η «Λέσχη Μπίλντερμπεργκ» είναι οι πιο γνωστές, στους κόλπους των οποίων, εμπλέκονται και προσωπικότητες από τη χώρα μας όπως ο νυν πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο τέως πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς.

Αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι, εξαιτίας της μυστικοπάθειας των οργανώσεων αυτών και την ελιτίστικη σύνθεσή τους, διατυπώνουν συνωμοσιολογικές θεωρίες και πιστεύουν πως αυτές οι «λέσχες» καθορίζουν τις καριέρες των μελών τους αλλά και την πολιτικοοικονομική πορεία των κρατών.

Ποιες είναι όμως αυτές οι λέσχες;

«Group of Thirty»

Η «Ομάδα των Τριάντα», ιδρύθηκε το 1978, και στην ιστοσελίδα τους συστήνονται ως ένας ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός, διεθνής οργανισμός που αποτελείται από διακεκριμένους εκπροσώπους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Έχει ως στόχο την εμβάθυνση της κατανόησης των διεθνών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών ζητημάτων, να διερευνήσει τις διεθνείς επιπτώσεις των αποφάσεων που λαμβάνονται στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, και να εξετάσει τις επιλογές που είναι διαθέσιμες για τους επαγγελματίες της αγοράς και των πολιτικών υπευθύνων.

Η ομάδα αποτελείται από τριάντα μέλη και περιλαμβάνει επικεφαλής των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών και των κεντρικών τραπεζών, καθώς και μέλη από τον ακαδημαϊκό κόσμο και τους διεθνείς οργανισμούς. Από τους κόλπους αυτής της ομάδας έχουν περάσει ονόματα όπως του Jacob Frenkel, αντιπρόεδρος της AIG, του Andrew Crocket, πρόεδρος της JP Morgan του Sir David Walker, ανώτερου σύμβουλου της Stanley, αλλά και του Mario Draghi, κυβερνήτη της Τράπεζας της Ιταλίας και βετεράνο της Goldman Sachs.

Τα μέλη συνεδριάζουν δύο φορές τον χρόνο, αλλά διοργανώνει και σεμινάρια, συμπόσια, καθώς και ομάδες μελέτης. Η βάση του «Group of Thirty» βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, DC.

«Trilateral Commission»

Η Τριμερής Επιτροπή (Trilateral Commission), ιδρύθηκε την 1η Ιουλίου 1973 από τον Αμερικάνο τραπεζίτη και φιλάνθρωπο Ντέιβιντ Ροκφέλερ, με μέλη σημαίνουσες προσωπικότητες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Δυτική Ευρώπη και την Ιαπωνία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους ως στόχο έχουν «την υιοθέτηση στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δημοκρατικών και βιομηχανοποιημένων περιοχών του πλανήτη, που έχουν ηγετικό ρόλο και ευθύνες στο διεθνές σύστημα». Πλέον στην Τριμερή υπάρχουν μέλη και από το  Μεξικό, ολόκληρη τη δημοκρατική Ευρώπη και χώρες της Άπω Ανατολής και του Ειρηνικού.

Τα μέλη της οργάνωσης προέρχονται από πολιτική, επιχειρηματική και ακαδημαϊκή ελίτ των χωρών τους και σαν προϋπόθεση έχουν να μην κατέχουν δημόσιο αξίωμα. Σύμφωνα με τον κατάλογο των μελών της οργάνωσης  -όπως τον εχουν αναρτήσει στην ιστοσελίδα τους η Κύπρος εκπροσωπείται από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου και η Ελλάδα από τον Λουκά Παπαδήμο, τραπεζίτη, πανεπιστημιακό και νυν πρωθυπουργό της Ελλάδας, Οδυσσέα Κυριακόπουλο, επιχειρηματία, τέως πρόεδρο του ΣΕΒ, τον Παναγή Βουρλούμη, στέλεχος επιχειρήσεων, τέως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ αλλά και τον Αλέξη Παπαχελά, δημοσιογράφο, διευθυντή της εφημερίδας Καθημερινή.

«Bilderberg Group»

Η πρώτη συνάντηση της «Λέσχης» έγινε από τις 29 έως τις 31 Μαΐου 1954 στο ξενοδοχείο «Bilderberg» στην Ολλανδία από όπου και πήρε το όνομα της. Την πρωτοβουλία είχε ο εξόριστος πολωνός πολιτικός επιστήμονας Józef Retinger με τον Βέλγο πρίγκιπα Βερνάρδο, οι οποίοι ανησυχούσαν για την αύξηση του Αντιαμερικανισμού και της επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης στη Δυτική Ευρώπη. Γι αυτό το λόγο αποφάσισαν να οργανώσουν μία σύναξη με  120-130 κεντρικοί τραπεζίτες, ειδικοί της αμυντικής βιομηχανίας, δημοσιογράφοι και βαρώνοι του Τύπου, υπουργοί, πρωθυπουργοί, εστεμμένοι και χρηματιστές. Η λίστα των καλεσμένων σχεδιάστηκε έτσι ώστε να υπάρχουν 2 άτομα από κάθε χώρα, ένας συντηρητικός και ένας προοδευτικός.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…