Newsroom

Newsroom

‘’Έγκλημα πολέμου ο θάνατος του Καντάφι’’ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο θάνατος του πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, «μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου», δήλωσε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού…

Ο θάνατος του πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, «μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου», δήλωσε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) Λουίς Μορένο Οκάμπο. «Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης και ζητήσαμε να δικαστούν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τα δύο στρατόπεδα κατά την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Λιβύης» είπε ο εισαγγελέας του ICC.

«Ο θάνατος του Μ.Καντάφι είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν, να μάθουμε τι συνέβη, γιατί υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι πρόκειται για ένα έγκλημα πολέμου» δήλωσε στον Τύπο ο Μορένο Οκάμπο.

Ο συνταγματάρχης Καντάφι που είχε διαφύγει μετά την πτώση της Τρίπολης στα τέλη Αυγούστου, δολοφονήθηκε στις 20 Οκτωβρίου στη Σύρτη, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, λίγο μετά τη σύλληψή του από Λίβυους αντάρτες.

«Λόγω της αλλαγής των συνθηκών που προκάλεσε ο θάνατός του» οι δικαστές του ΙCC έδωσαν εντολή στις 22 Νοεμβρίου να κλείσει ο φάκελος του Μουάμαρ Καντάφι που περιείχε το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί κατά του πρώην Λίβυου ηγέτη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Λουίς Μορένο Οκάμπο διευκρίνισε ότι οι λιβυκές αρχές θα ενημερώσουν το ICC στις 10 Ιανουαρίου για μια πιθανή μεταφορά στη Χάγη, όπου εδρεύει το διεθνές δικαστήριο, του Σαΐφ αλ-Ισλάμ, γιου του Καντάφι, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο μήνα.

Σε βάρος του Σαΐφ αλ-Ισλάμ το Δικαστήριο είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων καταστολής της λαϊκής εξέγερσης που μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη.

Δείτε το βίντεο με ιδιαίτερα σκληρές εικόνες:

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…