Newsroom

Newsroom

ΓΣΕΕ: ‘’Η χώρα δεν κινδυνεύει από μισθούς 750 ευρώ’’

‘’Η Τρόικα θέλει να μειώσει το κόστος εργασίας αλλά το θέμα είναι ότι τέτοιου είδους μέτρα παράγουν κακό δημοσιονομικό αποτέλεσμα’’,…

‘’Η Τρόικα θέλει να μειώσει το κόστος εργασίας αλλά το θέμα είναι ότι τέτοιου είδους μέτρα παράγουν κακό δημοσιονομικό αποτέλεσμα’’, ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος αποκλειστικά στο www.koutipandoras.gr: ‘’Αν υπάρξει μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, πρέπει να υπάρξει και ισοδύναμο για να μην καταρρεύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία’’. Οι συνδικαλιστές εκφράζουν επιφυλάξεις στο ενδεχόμενο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, αφού οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν για το 2012 τα 6 δισ. ευρώ. Για να αντιμετωπισθεί μια τόσο μεγάλη απώλεια για τα Ταμεία, ΓΕΣΕΒΕ και ΓΣΕΕ εισηγούνται την θέσπιση ειδικής εισφοράς του 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που θα συνυπολογίζεται φορολογικά στις δαπάνες.

Οι διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΒΕΕ, κ.α) σηματοδοτεί τις ενδεχόμενες αλλαγές που θα προκύψουν στα εργασιακά ζητήματα. Ο διάλογος θα καθορίσει για τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό ενόψει της επίσκεψης των ελεγκτών της τρόικας στα μέσα Ιανουαρίου. Η ΓΣΕΕ θα προσέλθει στην συνάντηση προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα μέτρο που επιβαρύνει περεταίρω τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι ο κατώτερος μισθός είναι ήδη πολύ χαμηλός (600 ευρώ καθαρά) και δυσανάλογος με το κόστος διαβίωσης. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε στο www.koutipandoras.gr: ‘’Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε για νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Υπεγράφη το 2010 και έχει τριετή και μάλιστα υπερνομοθετική ισχύ. Ούτε πάγωμα μισθών συζητάμε αφού, ούτως ή άλλως, στη Σύμβαση προβλέπεται αύξηση βάσει του μέσου ευρωπαϊκού πληθωρισμού. Ο μισθός των 750 ευρώ με μικτές αποδοχές δεν μπορεί να μειωθεί. Η χώρα δεν κινδυνεύει από αυτούς τους μισθούς’’.

Όσον αφορά το θέμα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα που ζητά η τρόικα, ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο προς το παρόν.

Κατά τη συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους θα εξετασθούν και θέματα μείωσης των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, τα οποία επίσης αποτελούν απαιτήσεις της τρόικας.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κουτρουμάνης, υπό την ευθύνη του οποίου θα συνεχισθεί τις επόμενες μέρες ο κοινωνικός διάλογος, επανέλαβε ότι οι ρυθμίσεις στις επικουρικές συντάξεις θα έχουν ολοκληρωθεί ως τις 15 Ιανουαρίου και τόνισε ότι δε θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα αλλά θα είναι κλιμακωτές.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, το κόστος εργασίας στην Ελλάδα παρουσιάζει μείωση 2,8%, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωζώνη με την παραγωγικότητα της εργασίας να έχει αυξηθεί κατά 2,4%.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…