Newsroom

Newsroom

Δημοσιονομικό επίτροπο στην Ελλάδα ζητά η Γερμανία

Την εκχώρηση της εθνικής της κυριαρχίας επί του καθορισμού της φορολογικής πολιτικής και των δαπανών σε ένα «δημοσιονομικό επίτροπο», ως…

Την εκχώρηση της εθνικής της κυριαρχίας επί του καθορισμού της φορολογικής πολιτικής και των δαπανών σε ένα «δημοσιονομικό επίτροπο», ως αντάλλαγμα για το δεύτερο πακέτο διάσωσης των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, ζητάει η Γερμανία από την Ελλάδα, σύμφωνα με αντίγραφο πρότασης που επικαλούνται οι Financial Times.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, πρόκειται για μια πρωτοφανή επέκταση ελέγχου της Ε.Ε προς κράτος-μέλος της, δεδομένου του γεγονότος πως ο δημοσιονομικός επίτροπος θα έχει την εξουσία άσκησης βέτο επί αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, εφόσον αυτές δεν συνάδουν με τους στόχους που θέτουν οι διεθνείς πιστωτές.

Ο επίτροπος, που θα οριστεί από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, θα αναλάβει την ευθύνη εποπτείας όλων των μεγάλων τομέων δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κείμενο της γερμανικής πρότασης αναφέρει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να τεθεί υπό αυστηρή καθοδήγηση και σύστημα ελέγχου. «Με βάση την απογοητευτική συμμόρφωση μέχρι στιγμής, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ορισμένο χρονικό διάστημα».

Επίσης, η Αθήνα θα υποχρεωθεί, σύμφωνα με την πρόταση των Γερμανών, να θεσπίσει νόμο που θα δεσμεύει μόνιμα τα κρατικά έσοδα προς εξυπηρέτηση του χρέους «κατά πρώτιστο». Ένας τέτοιος νόμος θα βεβαίωνε τις αγορές και τους πιστωτές ότι δε θα υπάρξει πτώχευση στο μέλλον, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το γερμανικό σχέδιο φέρεται να διανεμήθηκε στους αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης που απαρτίζουν τη λεγόμενη «ομάδα εργασίας του ευρώ» το απόγευμα της Παρασκευής.

Εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στους Financial Times άγνοια για την πρόταση, ενώ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…