Newsroom

Newsroom

Από χαράτσι σε χαράτσι κι όποιος αντέξει

Ενα θρίλερ 48 ωρών, με πιέσεις της τρόικας να βρει η κυβέρνηση μέχρι χθες με ποιον τρόπο θα κλείσει την…

deth1

Ενα θρίλερ 48 ωρών, με πιέσεις της τρόικας να βρει η κυβέρνηση μέχρι χθες με ποιον τρόπο θα κλείσει την τρύπα του 1,7 δισ. ευρώ για τη μείωση του φετινού ελλείμματος στο ποσοστό που προβλέπει το Μνημόνιο (7,6%), με Ευρωπαίους παράγοντες να θέτουν πλέον ευθέως θέμα παραμονής της χώρας στο ευρώ, με δημοσιεύματα ξένων εντύπων και πρακτορείων για χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή μέσα στο Σαββατοκύριακο, κατέληξε στην απόφαση και ανακοίνωση του νέου χαρατσιού για το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας.
Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης να υποκύψει στις απαιτήσεις της τρόικας και να επιβάλει ένα νέο χαράτσι σε πολιτικό επίπεδο:

* Επιβεβαιώνει την αποτυχία της προσπάθειας που έκανε το τελευταίο δεκαήμερο η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με την τρόικα χαλάρωση του στόχου για το έλλειμμα του 2011.

* Αποτελεί ομολογία της κυβέρνησης να υλοποιήσει αποτελεσματικά τη συμφωνία που έχει κάνει με την τρόικα, με συνέπεια να καταφεύγει σε διορθωτικά μέτρα.

* Αποτελεί και ακόμη μία ομολογία αποτυχίας της ίδιας της πολιτικής του Μνημονίου.

Η τελική φάση αυτής της εξέλιξης άρχισε να παίζεται από την Παρασκευή το μεσημέρι, όταν, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η τρόικα έστειλε μήνυμα ότι αυτή η τρύπα θα πρέπει να βρεθεί τρόπος μέχρι την Κυριακή να καλυφθεί, πριν ανοίξουν τη Δευτέρα οι αγορές. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές πιέσεις στη χώρα για πιστή τήρηση του Μνημονίου, ή αλλιώς θα ήταν ορατός ο κίνδυνος για έξοδο από το ευρώ, γίνονταν όλο και πιο έντονες και ένα τέτοιο κλίμα εισέπραξε και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος στις συνομιλίες που είχε με τον επίτροπο Ολι Ρεν. Αυτό το κλίμα μετέφερε χθες στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο.

Να μη δώσει αφορμή

Κυβερνητικές πηγές μάς έλεγαν χθες ότι περισσότερο από την τρόικα ήταν η κυβέρνηση που ήθελε πάση θυσία αυτό το θέμα να κλείσει εντός της Κυριακής για να σταματήσει «η οργανωμένη σπέκουλα», όπως τη χαρακτήρισε και ο κ. Βενιζέλος, εις βάρος της Ελλάδας και για να μη γίνει η χώρα πρόσχημα και δήθεν επιχείρημα για εξελίξεις εις βάρος του ευρώ που δεν την αφορούν, αλλά θα λειτουργήσουν εις βάρος της. Επί της ουσίας η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θέλει να δώσει αφορμή σε κυβερνήσεις και άλλες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης να μπλοκάρουν την επικύρωση και υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Πίσω απ’ όλο αυτό το κλίμα εις βάρος της χώρας, η κυβέρνηση βλέπει καθαρά δάκτυλο της Γερμανίας. Το υπονόησε σαφώς ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος δεν απέδωσε μόνο στις αγορές ευθύνες γι’ αυτή την οργανωμένη σπέκουλα εις βάρος της χώρας μας. Αφού εξαίρεσε την τρόικα, είπε ότι είναι η στάση ορισμένων χωρών που οδηγούν τα πράγματα σε αυτή την εξέλιξη, υπονοώντας με καθαρό τρόπο ως πρώτη απ’ όλες τη Γερμανία. Οπως είπε, «είναι η στάση ορισμένων πολύ σημαντικών κρατών-μελών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ευρωζώνη γιατί κάθε κράτος, κάθε κυβέρνηση, η κάθε Βουλή αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα και έχει τις δικές της προτεραιότητες. Μπορεί να έχει μεσολαβήσει ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα (σ.σ. η κ. Μέρκελ έχασε πριν από μερικές μέρες σε μια σημαντική εκλογική διαδικασία), μπορεί να μην υπάρχει ομοφωνία μεταξύ κομμάτων που μετέχουν σε συμμαχικές κυβερνήσεις (σ.σ. π.χ. Φινλανδία)».

Εκτός απ’ όλο αυτό το πολιτικό περιτύλιγμα με το οποίο η κυβέρνηση κάλυψε το νέο χαράτσι, διαψεύδοντας για ακόμα μια φορα τον εαυτό της, καθώς επανειλημμένως είχε τονίσει ότι δεν θα ελάμβανε νέα εισπρακτικά μέτρα, είχε προηγηθεί πλούσιο παρασκήνιο:

* Η τρόικα μέσα στην εβδομάδα που πέρασε δεν είχε βρει ικανοποιητικό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί την περασμένη Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές θα έχουν και για το τρέχον έτος δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όπως π.χ. η εργασιακή εφεδρεία, και είχε ζητήσει μέτρα άμεσης απόδοσης. Ειδάλλως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ζητούσε να εκταμιευθεί μόνο ένα μικρό μέρος της έκτης δόσης, εξέλιξη που θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα και στην πληρωμή μισθών και συντάξεων. Αυτό θορύβησε έντονα την κυβέρνηση.

* Ηδη είχαν αρχίσει στην Ευρώπη οι δημόσιες προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα Ευρωπαίων παραγόντων περί και αποχώρησης ακόμα της Ελλάδας από το ευρώ, όπως του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε, και οι προειδοποιήσεις άλλων, όπως του προέδρου του Γιούρογκρουπ, κ. Γιουνκέρ, ότι δεν είναι δεδομένη η έκτη δόση για την Ελλάδα.

* Επίσης την Παρασκευή αργά το απόγευμα είδαν το φως της δημοσιότητας από το πρακτορείο Μπλούμπεργκ πληροφορίες περί γερμανικού σχεδίου Β’ για την Ελλάδα, με άξονα τη χρεοκοπία της, που διαψεύσθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, και δημοσίευμα με ανάλογο περιεχόμενο του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» που δημοσιεύθηκε χθες, αλλά είχε γίνει γνωστό από προχθές τι θα έγραφε.

* Επίσης, λίγες μέρες πριν, η τρόικα είχε πει όχι και στην προσπάθεια της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργού Οικονομικών να γίνει πολιτική διαπραγμάτευση, ούτως ώστε να χαλαρώσει ο στόχος μείωσης του ελλείμματος για το τρέχον έτος, για να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει νέα εισπρακτικά μέτρα.

Ολοι οι υπουργοί

* Ολα αυτά σήμαναν συναγερμό στην κυβέρνηση και το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στη γραμματέα του να ειδοποιήσει όλους τους υπουργούς να ανεβούν στη Θεσσαλονίκη, όπως και έγινε. Μέχρι τότε ίσχυε παλιότερη εντολή του να ανεβούν στη ΔΕΘ μόνο οι οικονομικοί υπουργοί.

* Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο υπό τον κ. Βενιζέλο κινητοποιήθηκε για να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το ζητούμενο ποσόν. Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών είχαν το Σαββατοκύριακο στο περιθώριο των δημόσιων εμφανίσεών τους συνεχή συνεργασία. Το ίδιο έγινε και την Κυριακή το πρωί, καθώς είχαν συνάντηση δύο ωρών πριν αρχίσει η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σε αυτές τις επαφές έκλεισε το μέτρο για το ειδικό τέλος, και εγκρίθηκε τυπικά από το υπουργικό συμβούλιο.

* Αξίζει να σημειωθεί ότι το ειδικό τέλος στα ακίνητα είχε τεθεί στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου και τον περασμένο Μάιο, όταν ακόμα οι συζητήσεις για το Μεσοπρόθεσμο ήταν ανοιχτές, αλλά τότε δεν προχώρησε.

«Τουλάχιστον ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια»
Την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο πέλαγος και στη νότια Κρήτη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.
Επίσης, από αύριο, ξεκινά η διαδικασία για την παραχώρηση γης σε νέους που θέλουν να ασκήσουν το αγροτικό επάγγελμα για ποιοτικές καλλιέργειες..

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 40%, άνοιξαν νέες αγορές και στον τουρισμό, ενώ ξεκίνησε η ανατροπή του αρνητικού ισοζυγίου στα αγροτικά προϊόντα.

Με το σχέδιο «Ηλιος», όπως είπε, η Ελλάδα γίνεται πρωτοπόρος στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας, που θα εξαχθεί στη Βόρεια Ευρώπη καθώς τόνισε: «Ηδη, ενδιαφέρεται η Γερμανία».

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι όποια τράπεζα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος, να τη λάβει μέσα από κοινές μετοχές.

Προβληματισμό, ακόμη και μεταξύ υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, πάντως, προκάλεσε η αποστροφή του Γ. Παπανδρέου ότι ο στόχος είναι σε κάθε οικογένεια να υπάρχει τουλάχιστον ένας εργαζόμενος και να μη μείνει χωρίς εισόδημα. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου επιχείρησε να διορθώσει λέγοντας ότι αυτός δεν είναι ο βασικός στόχος, αλλά το ελάχιστο.
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
http://www.enet.gr

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…