Newsroom

Newsroom

Σιγοκαίει το φιτίλι στην Αν. Μεσόγειο

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ελλάδας παρακολουθούν τις στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ, καθώς φοβούνται ενδεχόµενο ανάφλεξης εν όψει…

polemiko

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ελλάδας παρακολουθούν τις στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ, καθώς φοβούνται ενδεχόµενο ανάφλεξης εν όψει και της έναρξης των θαλάσσιων ερευνών για φυσικό αέριο στο κυπριακό “Οικόπεδο 12”, όπου εγκαταστάθηκε ήδη η ειδική πλατφόρµα
Με ψυχραιµία αλλά και µε ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η Ελλάδα την κλιµάκωση της έντασης µεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, καθώς και το ενδεχόµενο µιας γενικότερης ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής εν όψει της έναρξης των θαλάσσιων ερευνών για φυσικό αέριο στο κυπριακό “Οικόπεδο 12”.
Νυχθηµερόν επί έναν ολόκληρο µήνα οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ελλάδας παρακολουθούν και αναλύουν τις πολιτικές δηλώσεις αλλά και τις στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας, του Ισραήλ, καθώς και των άλλων χωρών της περιοχής (Αίγυπτος – Συρία – Ιράν).
Παράλληλα οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάµεις επεξεργάζονται διάφορα στρατιωτικά σενάρια για την αντιµετώπιση οποιασδήποτε αιφνιδιαστικής κίνησης τυχόν εκδηλωθεί από την πλευρά της Τουρκίας ως “ασύµµετρη απειλή” σε οποιοδήποτε ελλαδικό σηµείο.
Τις εξελίξεις στην περιοχή της Μ. Ανατολής, µε επίκεντρο τις έρευνες στους θαλάσσιους χώρους “Λεβιάθαν” και “Αφροδίτη” στην περιοχή µεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, παρακολουθούν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η ΕΕ διαµηνύοντας προς την Τουρκία ότι θα πρέπει να σταµατήσει τους λεονταρισµούς και να αποφύγει την οποιαδήποτε επιθετική κίνηση που θα βλάψει το γενικότερο συµφέρον που είναι η αξιοποίηση κάθε ενεργειακής πηγής που εντοπίζεται στην περιοχή…
Στήριξη
Μάλιστα οι “συµµαχικές δυνάµεις” δείχνουν και εµπράκτως τη στήριξή τους στην Ελλάδα. Οι µεν ΗΠΑ µε την παροχή διευκολύνσεων στον ελληνικό Στόλο (καύσιµα από τις δεξαµενές της Σούδας), η δε ΕΕ διαβεβαιώνει την Αθήνα ότι οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια της Τουρκίας θα γυρίσει µπούµερανγκ εναντίον της.
Καταρχάς θα ανακοπεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και επιπλέον θα συσπειρωθούν οι χώρες της Ευρωζώνης πέριξ της Κύπρου και της Ελλάδας στην προοπτική επίλυσης του ενεργειακού προβλήµατος σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αλλωστε αρµόδιοι αξιωµατούχοι της Κοµισιόν παρατηρούν µε νόηµα ότι η εκδήλωση ενός ελεγχόµενου “θερµού επεισοδίου” στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, θα προκαλούσε τη µετατόπιση του ενδιαφέροντος της παγκόσµιας κοινής γνώµης από την οικονοµία στο γεωστρατηγικό πεδίο και θα λειτουργούσε υπέρ των αγορών.
Τη σοβαρότητα της κατάστασης που διαµορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο καταδεικνύει η βραδινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου µε τον Ισραηλινό οµόλογό του Μ. Νετανιάχου.
Οπως µεταδόθηκε από το Ισραήλ, οι δύο πρωθυπουργοί συµφώνησαν να συγκληθεί οκταµελής υπουργική οµάδα Ελλάδας – Ισραήλ που θα αναλάβει να διαχειριστεί ενδεχόµενη κρίση.
ΚΥΠΡΟΣ
Ο στρατηγός
Ο αρχηγός Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1974. Εχει επίσης φοιτήσει σε όλα τα σχολεία του όπλου του και στο εξωτερικό και αποφοίτησε πρώτος από τη Σχολή Στρατηγικών Πληροφοριών, Ανωτάτη Σχολή Πολέµου και Σχολή Εθνικής Αµύνης. Καθήκοντα Αρχηγού ΓΕΕΦ ανέλαβε την 23/7/2011.
Στρατός Ξηράς
Προσωπικό: 10.350
Αρµατα Μάχης: 222
ΤΟΜΠ: 497
Πυροβολικό
Πυραυλικά συστήµατα: 28
Αυτοκινούµενα: 44
Ρυµουλκούµενα: 106
Αντιαεροπορικά: 122
Αντιαρµατικά: 2829
Αεροπορία
Αντιαρµατικά ελικόπτερα: 15
Ελικόπτερα: 7
Ναυτικό
Περιπολικά: 11
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο στρατηγός
Ο στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ ήταν ο µόνος επιτελάρχης που επιβίωσε από τις πρόσφατες κρίσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, τοποθετήθηκε προσωρινός αρχηγός Στρατού και στη συνέχεια ανέλαβε τη θέση του αρχηγού Ενόπλων Δυνάµεων.
Στρατός Ξηράς
Προσωπικό: 450.000
Αρµατα Μάχης: 3.445
Τεθωρακισµένα Οχήµατα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ): 5.256
Πυροβολικό: 112 Μονάδες
Πυραυλικά Συστήµατα: 193
Αεροπορία Στρατού
Επιθετικά ελικόπτερα: 36
Ελικόπτερα: 348
Πολεµικό Ναυτικό
Προσωπικό: 51.000
Φρεγάτες: 16
Υποβρύχια: 14
Κανονιοφόροι & Περιπολικά: 24
Αποβατικά: 73
Αεροπορία Ναυτικού
Ελικόπτερα: 6
Ηλεκτρονικού Πολέµου: 9
Αεροπορία
Προσωπικό: 60.100
Μαχητικά: F-16: 183 F-4
Terminator: 52 F-4
Phantom: 60
Αναγνωριστικά: 35
Εκπαιδευτικά: 239
Μεταγωγικά: 92
Ελικόπτερα: 77
Αντιαεροπορικά: 312 Μονάδες
ΙΣΡΑΗΛ
Ο στρατηγός
Ο αντιστράτηγος Μπένι Γκαντζ, ο “πρασινοσκούφης” αρχηγός των Ενόπλων
Δυνάµεων του Ισραήλ, διαθέτει µεγάλη εµπειρία στη διοίκηση µονάδων και έλαβε µέρος σε πολλές κρίσιµες επιχειρήσεις των τελευταίων 30 ετών.
Στρατός Ξηράς
Προσωπικό: 133.000
Αρµατα Μάχης: 4.440
ΤΟΜΠ: 7.825
Πυροβολικό: 1.338 Μονάδες
Αεροπορία
Προσωπικό: 34.000
Μαχητικά (F-15, F-16): 600
Μεταφορικά: 66
Επιθετικά ελικόπτερα: 180
Μεταφορικά ελικόπτερα: 171
Ναυτικό
Προσωπικό: 9.500
Κορβέτες: 3
Πυραυλάκατοι: 12
Υποβρύχια: 3
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΟΞΥΝΣΗΣ
Σε 25 µέρες φτάσαµε στο… µη περαιτέρω
Από τα τέλη του περασµένου µήνα άρχισαν να “πυκνώνουν τα σύννεφα”
της ανησυχίας στην Αν. Μεσόγειο και αργά αλλά σταθερά να προστίθενται… βαθµοί στο θερµόµετρο της έντασης.
24/08/2011
Ο Π. Μπεγλίτης συστήνει ψυχραιµία αλλά και αποφασιστικότητα αναφερόµενος στο θέµα των γεωτρήσεων στην Κύπρο.
24/08/2011
Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή επισκέπτεται το Ισραήλ.
25/08/2011
Ο Π. Μπεγλίτης τονίζει ότι η Ελλάδα θα διαχειριστεί “µε στρατηγική, ψυχραιµία και στενή παρακολούθηση τις όποιες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο”.
06/09/2011
Ο Π. Μπεγλίτης κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ δηλώνει: “Θεωρώ ότι είµαστε σε µία περίοδο που πρέπει να υπάρξει ψυχραιµία από όλες τις πλευρές στην περιοχή”.
11/09/2011
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν δηλώνει στο δίκτυο Αl Jazeera ότι “η επίθεση στο πλοίο Mavi Marmara στις 31/5/2010, στα διεθνή ύδατα, δεν συµβαδίζει µε το διεθνές δίκαιο. Στην πραγµατικότητα αυτό είναι αιτία πολέµου! Αλλά εµείς κάναµε αυτό που αρµόζει στην Τουρκία, και κάναµε υποµονή”.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχ. Νταβούτογλου δηλώνει ότι “κανείς δεν πρέπει να δοκιµάσει την ισχύ της Τουρκίας” προειδοποιώντας το Ισραήλ να µην επιχειρήσει να χρησιµοποιήσει το PKK στην αντιπαράθεσή τους.
12/09/2011
Ο Τ. Ερντογάν κατηγορεί το Ισραήλ ότι έχει εξελιχθεί σε “κακοµαθηµένο παιδί”. Επιπλέον, υπογράµµισε ότι το Τελ Αβίβ “όχι µόνο ασκεί κρατική τροµοκρατία εναντίον των Παλαιστινίων, αλλά άρχισε να ενεργεί ανεύθυνα”.
Ο Αµίρ Εσέλ, επικεφαλής της Μονάδας Σχεδιασµού του στρατού του Ισραήλ, επισκέπτεται το Κάιρο για να συζητήσει τις εξελίξεις στις σχέσεις µε το Ισραήλ, µετά τα γεγονότα στο Σινά και την πολιορκία της ισραηλινής πρεσβείας στο Κάιρο.
13/09/2011
Ο Τ. Ερντογάν ξεκινά περιοδείες στις χώρες της “Αραβικής Ανοιξης” µε πρώτο σταθµό την Αίγυπτο. Τάσσεται υπέρ ενός παλαιστινιακού κράτους και τονίζει πως “συνιστά υποχρέωση και όχι επιλογή”
η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους. Καταδικάζει το Ισραήλ και τονίζει ότι είναι “εµπόδιο για την ειρήνη”.
Η Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή δηλώνει την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δηµοκρατίας να προχωρήσει στις 21 /9 στην έναρξη των ερευνών για την αξιοποίηση των κοιτασµάτων φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου. “Βεβαίως” -υπογραµµίζει- “οι προγραµµατισµοί µας θα συνεχίσουν και όλες οι ενέργειες και οι σχεδιασµοί που είναι σύµφωνοι µε τις αρχές
του Διεθνούς Δικαίου. Πρόκειται για
άσκηση κυριαρχικών δικαιωµάτων”.
14/09/2011
Σύµφωνα µε τουρκικές εφηµερίδες αλλάζουν “ταυτότητα” τα ισραηλινά µαχητικά αεροσκάφη F-16 και από “φίλια” γίνονται “εχθρικά”.
Δεκατέσσερα ισραηλινά µαχητικά F-16, πετούν οπλισµένα µέχρι τα όρια του FIR της Αιγύπτου, στην οποία βρισκόταν ο Τ. Ερντογάν. Στη συνέχεια τα αεροσκάφη εισέρχονται στο FIR της Κύπρου έχοντας καταθέσει σχέδιο πτήσης και διαθέτοντας άδεια διέλευσης. Κάνουν στροφή και φτάνουν στα όρια του FIR Τουρκίας.
Πλέει προς την Κύπρο το γεωτρύπανο της Noble Energy.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι δηλώνει ότι οι “µονοµερείς πρωτοβουλίες” της Κυπριακής Δηµοκρατίας για τον καθορισµό ΑΟΖ και οι έρευνες για την άντληση πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο ενέχουν σοβαρούς κινδύνους”.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ ανακοινώνει ότι η Τουρκία ξεκινά σύντοµα έρευνες στη Μεσόγειο, µαζί µε την Αίγυπτο.
Οι Αµερικανοί, µέσω αξιωµατούχου τους στην πρεσβεία της Αθήνας, διαρρέουν ότι η τελική τους θέση είναι πως το φυσικό αέριο που θα βρεθεί στην Κύπρο πρέπει να µοιραστεί αναλογικά σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Ο Ερντογάν κατά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από την Τυνησία δηλώνει µετανιωµένος που η χώρα του είναι η πρώτη µουσουλµανική χώρα που έχει αναγνωρίσει το Ισραήλ το 1948.
Βραδινή τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου – Νετανιάχου. Οπως αναφέρει από το Ισραήλ το Debkafiles, συµφώνησαν να συγκληθεί οκταµελής υπουργική οµάδα Ελλάδας – Ισραήλ που θα αναλάβει να διαχειριστεί ενδεχόµενη κρίση. Επίσης, ετέθη και ο κίνδυνος τουρκικής απόβασης σε κάποιο ελληνικό νησί (π.χ. Καστελόριζο) και δεν αποκλείστηκε το ενδεχόµενο “φιλοξενίας” ισραηλινών αεροπορικών δυνάµεων σε ελληνικές
βάσεις.
15/09/2011
Οι εταιρείες ερευνών (Adira Energy Corporation από τον Καναδά και η Modiin από Ισραήλ) υποστηρίζουν ότι εντοπίστηκαν 127 δισ. κυβικά µέτρα φυσικού αερίου, έξω από τις ακτές του Ισραήλ. Επιπλέον, βρέθηκαν κοιτάσµατα πετρελαίου που υπολογίζονται σε πάνω από 300 εκατ.
βαρέλια σε βάθος από 60 έως 250 µ.
Αφιξη στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ της πλατφόρµας (ΟΜΗΡΟΣΙΙ).
Εµφάνιση του νορβηγικού πλοίου Bergen Surveyor στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελόριζου. Ελληνικό διάβηµα σε Αγκυρα και Οσλο.
16/9/2011
Επίσκεψη του Δ. Ηλιάδη, υπ. Αµυνας της Κύπρου, στο ελληνικό υπ. Αµυνας.
Η περιοχή στην οποία σύµφωνα µε τη “Navtex” (οδηγίες προς ναυτιλλοµένους) που εξέδωσε η Αγκυρα, ξεκινούν οι υποθαλάσσιες έρευνες για λογαριασµό της Τουρκίας, µε την παρουσία τουρκικών πολεµικών σκαφών.
Tο “Οικόπεδο 12” ανήκει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονοµική Ζώνη και σύντοµα θα ξεκινή-σουν οι υποθαλάσσιες έρευνες για φυσικό αέριο, τις οποίες απειλεί να παρεµπο-δίσει η Τουρκία.
ΣΤΕΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
Υπό το βλέµµα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ οι τουρκικές κινήσεις
Από την αυστηρή επιτήρηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που λαµβάνουν εικόνα σε πραγµατικό χρόνο από τα ελληνικά ραντάρ, βρίσκονται οι κινήσεις του νορβηγικού ερευνητικού πλοίου Bergen Surveyor που από το βράδυ της περασµένης Πέµπτης βρίσκεται ανάµεσα σε Κύπρο και Καστελόριζο, λίγο έξω από τον κόλπο της Αττάλειας, επιχειρώντας να κάνει υποθαλάσσιες έρευνες για λογαριασµό της Τουρκίας.
Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάµεις παρακολουθούν µε ψυχραιµία τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να έχουν προβεί σε οποιαδήποτε στρατιωτική κίνηση, όπως δήλωσε µε κατηγορηµατικό τρόπο ο Πάνος Μπεγλίτης, αµέσως µετά τη συνάντηση που είχε το µεσηµέρι της Παρασκευής µε τον Κύπριο οµόλογό του.
Αθήνα και Λευκωσία δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί διεθνώς για την εκµετάλλευση των κοιτασµάτων φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Αυτό άλλωστε τονίστηκε µε έµφαση από τους υπουργούς Αµυνας της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο Δ. Ηλιάδης, υπουργός Αµυνας της Κύπρου, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διεθνείς δυνάµεις θα παρεµποδίσουν την Τουρκία από το να δηµιουργήσει κρίση στην περιοχή.
Ο Πάνος Μπεγλίτης υπογράµµισε ότι έχει διαµορφωθεί ένα ισχυρό µέτωπο αλληλεγγύης µεταξύ των χωρών της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των διεθνών οργανισµών υπέρ της Κύπρου και του Ισραήλ για την εκτέλεση των ερευνών και την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής.
Αυτό το ισχυρό µέτωπο αλληλεγγύης τόνισε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός Αµυνας ορθώνεται απέναντι στις απειλές της Τουρκίας που θα πρέπει να καταλάβει ότι την οδηγούν στη διεθνή αποµόνωση.
“Πολεµικές ιαχές”
Η “διπλωµατία των Κανονιοφόρων” άλλωστε, είναι από τις προσφιλείς µεθόδους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάµεων. Εν µέσω “πολεµικών ιαχών” και απειλητικών προειδοποιήσεων προς το Ισραήλ απέπλευσαν τρεις τουρκικές φρεγάτες από τον ναύσταθµο Ακσαζ στις αρχές της περασµένης βδοµάδας.
Παρότι οι αρχικές εκτιµήσεις ήταν ότι θα κινηθούν στα διεθνή ύδατα ανάµεσα στο “τρίγωνο” Ισραήλ – Γάζας – Κύπρου, τελικώς τα πλοία παρέµειναν κοντά στον ναύσταθµο χωρίς να προβούν στην παραµικρή πρόκληση.
Αντιθέτως ο τουρκικός Τύπος καθ’ όλη τη βδοµάδα έριχνε “λάδι στη φωτιά”. “Dog fight (σκυλοκαβγάς) στη Μεσόγειο” ήταν ο τίτλος της εφηµερίδας “Sabah”, που ανέφερε πως “στόχος των φρεγατών είναι η εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου”.
Μάλιστα, οι τουρκικές εφηµερίδες έσπευσαν από τις αρχές της προηγούµενης βδοµάδας σε συγκρίσεις των τουρκικών µε τις ισραηλινές δυνάµεις, υπογραµµίζοντας την υπεροπλία του Ισραήλ σε “έξυπνα όπλα” που µπορούν να πλήξουν στόχους από απόσταση 300 χιλιοµέτρων.
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
http://www.ethnos.gr

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…