Newsroom

Newsroom

Τραπεζίτης ο VIII

Επτά φορές έχει περάσει από τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας μας επικεφαλής ή πρώην διοικητής τράπεζας κατά την διάρκεια…

Επτά φορές έχει περάσει από τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας μας επικεφαλής ή πρώην διοικητής τράπεζας κατά την διάρκεια του εικοστού αιώνα με την πρώτη φορά να μετράει ήδη 97 χρόνια πίσω ενώ η τελευταία μόλις 22…και σήμερα ο Κάρολος Παπούλιας ανακοίνωσε πως ήρθε η σειρά του Παπαδήμου να γίνει ο 8ος.

Ο Κωνσταντινοπολίτης τραπεζίτης Στέφανος Σκουλούδης, το 1915 και για ένα ολόκληρο έτος υπήρξε ο πρώτος τραπεζίτης ο οποίος σε περίοδο κρίσης της χώρας κλήθηκε να διατελέσει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. Ο επιφανής τραπεζικός είχε διατελέσει υπουργός Ναυτικών και Εξωτερικών στην κυβέρνηση Τρικούπη, ενώ μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Ζαΐμη το 1915 σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας, της οποίας διετέλεσε Πρωθυπουργός.

Στις 29 Ιανουαρίου 1941 μέχρι και τις 20 Απριλίου την πρωθυπουργία ανέλαβε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αλέξανδρος Κορυζής, ο οποίος αυτοκτόνησε στις 18 Απριλίου του 1941, όταν οι Ναζί κατακτούσαν τη χώρα μας.

Ο πολιτικός και οικονομολόγος Εμμανουήλ Τσουδερός από τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος βρέθηκε στην θέση του πρωθυπουργού για μόλις ένα μήνα στην εξόριστη κυβέρνηση του 1941.
6 χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 24 Ιανουαρίου 1947 ο Δημήτριος Μάξιμος, ακόμα ένας τραπεζίτης βρέθηκε στη θέση του εξωκοινοβουλευτικού πρωθυπουργού της συμμαχικής κυβέρνησης Τσαλδάρη – Σοφ. Βενιζέλου εν μέσω του εμφυλίου πολέμου έως τις – 29 Αυγούστου 1947.

Το 1949 ο πρώτος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, και συνιδρυτής του «Ελευθέρου Βήματος», Αλέξανδρος Διομήδης για 6 ολόκληρους μήνες διετέλεσε πρωθυπουργός. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ιδρύθηκε ο ΟΤΕ.
Ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος, υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος διετέλεσε πρόεδρος υπηρεσιακής κυβέρνησης το 1963 – σε συνέχεια της παραίτησης της μειοψηφικής κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου – και βραχύβιας «μεταβατικής» στα τέλη του 1966, λίγους μήνες πριν το πραξικόπημα του 1967.

Ενώ πριν από 22 χρόνια, τον Νοέμβριο του 1989, ο Ξενοφών Ζολώτας, άλλοτε εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς, όπως το Δ.Ν.Τ., και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέλαβε πρόεδρος της Οικουμενικής Κυβέρνησης. Η θητεία του διήρκησε λιγότερο από έξι μήνες και αν και αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα τελικώς η χρεοκοπία της χώρας. Στη συγκεκριμένη κυβέρνηση συμμετείχαν και αρκετοί εν ενεργεία πολιτικοί, όπως ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλιας.

Σήμερα, εν έτη 2011 ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ