Newsroom

Newsroom

Έληξε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Γύρω στις 20:30 αποχώρησε πρώτος από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο ο Αντώνης Σαμαράς χωρίς να…

Γύρω στις 20:30 αποχώρησε πρώτος από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο ο Αντώνης Σαμαράς χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Καρατζαφέρης έκανε μια λιτή δήλωση: «Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση η οποία στη συνέχεια θα κατακάψει όλη την Ευρώπη», ενώ ο κ. Σαμαράς κατά την άφιξή του στη Λεωφόρο Συγγρού, δήλωσε: ”Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούν περισσότερη ύφεση που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω και με κάθε τρόπο θα παλεύω για να το αποτρέψω”.
Το απόγευμα της Δευτέρας θα συγκληθεί και νέα σύσκεψη αφού δεν κατέληξαν οι 3 πολιτικοί αρχηγοί σε συγκεκριμένες προτάσεις. Πάντως, η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λουκάς Παπαδήμος αναφέρει ότι ο ίδιος με τους 3 πολιτικούς αρχηγούς συμφώνησαν στη λήψη μέτρων για περιορισμό των δαπανών στο 1,5% του ΑΕΠ, στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων, στη μείωση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για τη σύσκεψη με τους αρχηγούς:

“Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:
1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.
Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος”.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί σε απόρρητο σημείο ο πρωθυπουργός με τον ισχυρό άντρα της Deutsche Bank Γ.Άκερμαν.

Το χρονικό της μαραθώνιας σύσκεψης

Στις 3.30 το μεσημέρι της Κυριακής ξεκίνησε η κρίσιμη σύσκεψη του Λουκά Παπαδήμου με τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόϊκας. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κληθεί ακόμη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που ζητά η τρόικα είναι η μείωση 20% του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους, απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων και μείωση των επικουρικών συντάξεων 35%.

Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν τα υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Χρματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, οι οποίοι βρίσκονται στην  Αθήνα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, του αποκαλούμενου PSI. Οι αξιωματούχοι του IIF ήταν σε σύκεψη σε ξεχωριστή αίθουσα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Εν τω μεταξύ, το διαδικτυακό κάλεσμα των Αγανακτισμένων για συγκέντρωση στο Σύνταγμα οδήγησε κάποιους πολίτες στην πλατεία Συντάγματος, χωρίς να λείψει μια μικροένταση με άνδρες των ΜΑΤ.

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.