Newsroom

Newsroom

Υποχωρεί η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις φυλακές;

Στην απόσυρση της ρύθμισης για του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά τα όσα συνέβησαν στο…

filakes

Στην απόσυρση της ρύθμισης για του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά τα όσα συνέβησαν στο κοινοβούλιο, μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαιωάννου προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόσυρση της ρύθμισης η οποία αφορά τους κρατούμενους οι οποίοι εκτίουν ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 έτη. Με τον τρόπο αυτό οι κακουργηματικές πράξεις κατά κάποιο τρόπο εξαιρούνταν, κάτι που θα οδηγούσε στην αποσυμφόρηση των φυλακών.

Η αρχική ρύθμιση που προωθούσε το υπουργείο Δικαιοσύνης προέβλεπε την απόλυση όσων κρατουμένων εκτίουν ποινή που δεν υπερβαίνει τα 10 χρόνια με διάταξη του εισαγγελέα.

Αναλυτικότερα:

• Εάν η ποινή είναι έως 3 χρόνια, θα αποφυλακίζονται εφόσον έχει εκτιθεί το 1/10 της ποινής

• Για ποινές άνω των 3 χρόνων και έως 5 χρόνια, εφόσον έχει εκτιθεί το 1/5 της ποινής

• Για ποινές μεγαλύτερες των 5 χρόνων και έως 10 χρόνια, εφόσον έχει εκτιθεί το 1/3 της ποινής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόλυση είναι να μην τελέσει ο κατάδικος κανένα νέο αδίκημα για τα επόμενα τρία χρόνια. Αν το κάνει, θα εκτίσει σωρευτικά τη νέα ποινή μαζί με την παλαιότερη.

Η τελευταία πρόβλεψη όμως για τις ποινές μεγαλύτερες των 5 ετών ήταν που ξεσήκωσε ισχυρές αντιδράσεις από την πλευρά της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, που απείλησαν να καταψηφίσουν.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο κ. Παπαιωάννου είχε αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις, παρά ταύτα, στην Ολομέλεια κάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων να συμμετάσχουν στην διαδικασία και στο τέλος να εξετάσουν αν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγών.

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…