Newsroom

Newsroom

Με διαδικασίες εξπρές η έξωση όσων χρωστούν ενοίκια

«Χρωστάτε ενοίκια, περάστε έξω γρήγορα». Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το νέο σλόγκαν του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς από δω και…

«Χρωστάτε ενοίκια, περάστε έξω γρήγορα». Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το νέο σλόγκαν του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς από δω και στο εξής οι εξώσεις θα προχωρούν με διαδικασίες εξπρές. Οι «κακοί» ενοικιαστές θα πετιούνται εκτός με συνοπτικές διαδικασίες, άσχετα αν οι λόγοι που δεν έχουν να πληρώσουν είναι η ανεργία, ή οι περικοπές μισθών.

Με το Ν. 4055/2012 του υπουργείου Δικαιοσύνης, η εφαρμογή του οποίου άρχισε στις 2 Απριλίου επήλθαν τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έτσι ώστε η αποβολή του δύστροπου μισθωτή, δηλ. εκείνου που αρνείται να καταβάλει τα μισθώματα, να επιτυγχάνεται χωρίς τη διεξαγωγή δίκης, χωρίς όμως να χάνει ο ενοικιαστής το δικαίωμα υπεράσπισής του. Η αποβολή θα υλοποιείται με τη δικαστική έκδοση διαταγής απόδοσης του μισθίου.

Ο δύστροπος ενοικιαστής όχι μόνο θα καλείται να πληρώσει τα καθυστερούμενα ενοίκια, αλλά και τα κοινόχρηστα, καθώς και τους λογαριασμούς που δεν έχουν πληρωθεί. Ειδικά για τα τελευταία θα μπορεί να επέμβει και το δικαστήριο εφόσον η οφειλή τους αποδεικνύεται από έγγραφα.

Εάν κάποιος ιδιοκτήτης επιθυμεί να εισπράξει τα οφειλόμενα μισθώματα, θα πρέπει να κοινοποιήσει σχετικό εξώδικο στον ενοικιαστή και να κατατεθούν στα δικαστήρια τα αναγκαία έγγραφα. Και όσο για το μισθωτή; Μέσα σε 15 μέρες θα πρέπει καταβάλει τα μισθώματα ούτως ώστε να μην εκδοθεί διαταγή απόδοσης της χρήσης του μισθίου.