Newsroom

Newsroom

Στη φυλακή πρώην αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας

Ο Ιλκέρ Μπάσμπουγ, αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων την περίοδο 2008-2010, προφυλακίστηκε μετά από επτάωρη ανάκριση από πολιτικό…

Ο Ιλκέρ Μπάσμπουγ, αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων την περίοδο 2008-2010, προφυλακίστηκε μετά από επτάωρη ανάκριση από πολιτικό εισαγγελέα που πρότεινε την προφυλάκισή του. Ο Μπάσμπουγ, προφυλακίστηκε με την κατηγορία της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος και της ιδιότητας ως υψηλά ιστάμενου μέλους τρομοκρατικής οργάνωσης. Φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο Εργκένεκον, που «προετοίμαζε» την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια που πήρε τον Ιούλιο του 2011 όταν έγινε δεκτό το κατηγορητήριο σχετικά με την υπόθεση περί δημιουργίας ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο από το γενικό επιτελείο με σκοπό την προπαγάνδα και τη φθορά της κυβέρνησης. Εκτός από τον Μπάσμπουγ, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης 29 άτομα, μεταξύ των οποίων τα δεκαπέντε είναι προφυλακισμένα. Όλοι μαζί κατηγορούνται ότι δημιούργησαν 42 προπαγανδιστικές ιστοσελίδες με αντικυβερνητικό περιεχόμενο, κατά του PKK, κατά της Ελλάδας και της Αρμενίας. Άλλοι αξιωματικοί, συγκατηγορούμενοι του Μπασμπούγ κινήθηκαν στην υπερασπιστική γραμμή ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων τους.

Ο ίδιος ο Μπάσμπουγ σε γραπτή του ανακοίνωση αρνήθηκε τις κατηγορίες και υπογράμμισε ότι “είναι παράδοξο το γεγονός ότι μου προσάπτεται η κατηγορία 1,5 χρόνο μετά την αποστράτευσή μου. Αφού πρόκειται για κατηγορίες για την περίοδο κατά την οποία ήμουν εν ενεργεία, οι κρατικές αρχές θα έπρεπε να ξέρουν και τότε αν έχω υποπέσει σε τέτοιες πράξεις”.

Ο Μπάσμπουγ εντάχθηκε στις τάξεις του τουρκικού στρατού και σπούδασε στη στρατιωτική σχολή Κούλελι, Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία της Βρετανίας και στο κολλέγιο Άμυνας του ΝΑΤΟ. Έχει υπηρετήσει σε γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στη Μονς του Βελγίου ενώ διετέλεσε και διοικητής της στρατιάς του Αιγαίου και διοικητής της 1ης στρατιάς.Τον Αύγουστο του 2006 προάχθηκε σε διοικητή του στρατού ξηράς ενώ τον Αύγουστο του 2008 διαδέχθηκε στην αρχηγία του γενικού επιτελείου στρατού τον Γιασάρ Μπουγιούκανιτ. Τον Αύγουστο του 2010 αποστρατεύθηκε από τον τουρκικό στρατό.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…