Newsroom

Newsroom

Σε επτακομματική Βουλή… πριν στηθούν οι κάλπες

Ο αριθμός των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή είθισται να αυξομειώνεται μετά από εκλογές. Για πρώτη φορά στα χρονικά, ένα…

vouli 2

Ο αριθμός των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή είθισται να αυξομειώνεται μετά από εκλογές. Για πρώτη φορά στα χρονικά, ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενδέχεται να συμβεί… πριν. Εάν επαληθευτούν τα προγνωστικά, οι επόμενες ημέρες μπορούν να «φέρουν» δύο νέες κοινοβουλευτικές ομάδες: του κόμματος Κατσέλη-Καστανίδη που κάνει πρεμιέρα στις 12 το μεσημέρι στο Ζάππειο και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» (του Π. Καμμένου).

Ο αριθμός «δέκα»

Το «κλειδί» βρίσκεται στον Κανονισμό της Βουλής: Για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας με πλήρη δικαιώματα (εκπροσώπηση, γραφεία, χρόνος στις εργασίες, εκλογική χρηματοδότησης, κλπ) απαιτείται αριθμός δέκα βουλευτών. Η ΔΗΜΑΡ (όπως και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη) αριθμούν πέντε και τέσσερις βουλευτές, αντίστοιχα, οι οποίοι υπολογίζονται ως ανεξάρτητοι.

Εάν λοιπόν τα δύο νεοσύτατα κόμματα αποκτήσουν από δέκα βουλευτές έκαστο και εάν στη ΔΗΜΑΡ προσχωρήσουν οι επτά διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. απ΄αυτούς που καταψήφισαν το Μνημόνιο 2), τότε η Βουλή… θα γίνει οκτακομματική. Και θα δώσει μία γεύση από το πώς θα διαμορφωθεί η πολιτική γεωγραφία την επομένη της κάλπης…

1. Κόμμα Κατσέλη-Καστανίδη με πρεμιέρα στο Ζάππειο

Η επίσημη παρουσίαση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην «Αίγλη» του Ζαππείου, ενώ την επόμενη εβδομάδα σχεδιάζεται συνέντευξη Τύπου εν όψει των εκλογών. Στην… ούγια θα γράφει «αντιμνημόνιο» και «κεντροαριστερά», ενώ οι πρωταγωνιστές Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης φιλοδοξούν να καταλάβουν το κομμάτι ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στα κόμματα της Αριστεράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ονομασία θα περιέχει σε κάποια εκδοχή της τη λέξη «Κοινωνία», ενώ χρώμα του συμβόλου θα είναι είτε το κόκκινο (λόγω κεντροαριστεράς) είτε το πράσινο (για να παραπέμπει στο ΠΑΣΟΚ) είτε συνδυασμός τους.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα ακολουθηθεί μοντέλο δυαρχίας: ο Χ. Καστανίδης πιθανότατα θα είναι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ η Λούκα Κατσέλη πρόεδρος του κόμματος και θα υπάρχει διοικούσα επιτροπή τουλάχιστον έως το ιδρυτικό συνέδριο, το οποίο τοποθετείται το καλοκαίρι.

Κεντρικό ρόλο – λόγω και της αυτοδιοικητικής του εμπειρίας – θα έχει ο Λ. Μίχος, ενώ έχει «κλειδώσει» η συμμετοχή διαγραφέντων από το ΠΑΣΟΚ βουλευτών, όπως οι Γ. Κασσάρας, Ανδρ. Τριανταφυλλόπουλος, Κυριακή Τεκτονίδου, Μαρία Κυριακοπούλου. Για τον μαγιό αριθμό «δέκα» υπολείπονται τρεις βουλευτές.

Στο κόμμα θα συμμετάσχουν επίσης πρώην μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτές (Δ. Πιπεργιάς, Χρ. Κοκκινοβασίλης), ενώ ζυμώσεις γίνονται και με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μετά την αλλαγή ηγεσίας αισθάνονται ότι… ασφυκτιούν.

2. «Ανεξάρτητοι Ελληνες» – φλερτ με Μαρκεζίνη

Ο Πάνος Καμμένος παρουσίασε επισήμως το νέο κόμμα την Κυριακή στο Δίστομο (το οποίο επέλεξε για συμβολικούς λόγους) πλαισιωμένος από τη διαγραφείσα βουλευτή της ΝΔ Ελενα Κουντουρά και τον παραιτηθέντα γραμματέα Συνδιξαλισμού του κόμματος Γιάννη Μανώλη. Εν προκειμένω, η ούγια γράφει επίσης «αντιμνημόνιο» και «λαϊκοδεξιά», ενώ ο σχηματισμός φιλοδοξεί να αποτελέσει ανάχωμα μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ – Χρυσής Αυγής.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι πληροφορίες ήθελαν να οδεύουν προς τους «Ανεξάρτητους» άλλοι επτά βουλευτές που διαγράφτηκαν από τη ΝΔ επειδή καταψήφισαν το Μνημόνιο 2 και τους εφαρμοστικούς – με πρώτους τους Κώστα Μαρκόπουλο (πρώην κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο), Χρήστο Ζώη και Παναγιώτη Μελά.

Στους προσχωρούντες φέρεται να είναι και οι Δημήτρης Σταμάτης, Μαρία Κόλλια, Τσαμπίκα Ιατρίδου, Σπύρος Γαληνός, Μιχάλης Γιαννάκης.Οι πληροφορίες θέλουν να συζητά με τους συντελεστές ο καθηγητής Βασίλης Μαρκεζίνης για επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Πλην απροόπτου, ο νέος σχηματισμός θα έχει τους δέκα βουλευτές που απαιτείται για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας.

Δημοκρατική Αριστερά … plus

Με τους πέντε βουλευτές που διαθέτει σήμερα (μετά την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ) αναμένεται να συνεργαστούν εφτά βουλευτές από τους 22 που διέγραψε το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της αρνητικής ψήφου που έδωσαν στο Μνημόνιο 2.Πρόκειται για τους Γιάννη Αμοιρίδη, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Θεόδωρο Παραστατίδη, Ηλία Θεοδωρίδη, Γιώργο Παπαμανώλη, Μάντατζη Τσετίν και Οδυσσέας Βουδούρης.

Οι σχετικές συζητήσεις έχουν γίνει ήδη με τον Φώτη Κουβέλη, ενώ οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο. Κατά τις πληροφορίες, στόχος είναι η κοινή δράση στη Βουλή στο διάστημα που απομένει μέχρι τις κάλπες και η εκλογική συνεργασία.

Πηγή: capital.gr

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

5644757

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

Απάντηση στα όσα ανέφερε σε βίντεο του ο Γιάννης Καλλιάνος έδωσε μια γυναίκα που έχασε…

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Βια

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Τον χτυπούσαν τα αδέρφια της κι εκείνη τραβούσε βίντεο. Συνελήφθησαν και οι γονείς.

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

xylo dromos retxiki

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

Οι δύο οδηγοί σταμάτησαν τα οχήματά τους και άρχισαν να πλακώνονται.

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

InCollage 20240424 163106834

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

«Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη», τονίζει…